Slovenija
43 ogledov

Odvetniške zdrahe

kladivo sodišče Žurnal24 main
Ekskluzivno razkrivamo primer izdaje nepopolnega odvetniškega računa. Gre za prekršek, za katerega je predvidena globa v višini 1.200 evrov.
Petsto osemindvajset evrov je znašal račun, ki ga je Marjana Žemva prejela od svoje odvetnice Mateje Končan Verstovšek. Odvetnica je po pregledu dokumentacije sestavila dopis, na podlagi katerega je Žemva sklepala, da se pravda za povrnitev škode, ki naj bi nastala zaradi domnevno nekakovostnih storitev zobozdravnice, ne bo izšla njej v prid. Tukaj se je sodelovanje med odvetnico in stranko končalo.

 

 

Referendum

Zakonsko določene odvetniške tarife, ki so nastale pod okriljem nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma, še veljajo. Novela odvetniškega zakona sicer predvideva, da bi imela pri oblikovanju odvetniških tarif spet glavno besedo odvetniška zbornica. Pobuda za referendum, ki sta jo v petek vložili SDS in SLS, izvajanje novele zakona zadrži.

Sporni račun
Račun za opravljene odvetniške storitve je bil brez stroškovnika. “Po prvem hitrem pregledu dokumentacije ocenjujem, da bi v konkretni zadevi lahko šlo za kršitev drugega odstavka zakona o varstvu potrošnikov, saj obstaja možnost, da potrošnici ni bilo omogočeno, da preveri pravilnost zaračunanega zneska glede na kakovost in obseg opravljene storitve. Za tak prekršek je predvidena globa v znesku 1.200 evrov,” so nam odgovorili z območne enote Tržnega inšpektorata Celje, kjer so prejeli prijavo zoper omenjeno odvetnico.

Nepoznavanje zakona?
“Cene odvetniških storitev obračunavam po določbah odvetniške tarife,” nam je odgovorila odvetnica, ki je naknadno sicer poslala stroškovnik, ki pa je bil pripravljen na podlagi odvetniških tarif, ki jih je oblikovala odvetniška zbornica leta 2003. “Odvetniško tarifo določa zakon o odvetniški tarifi, ki je začel veljati 1. januarja 2009,” nam je potrdil predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc .  Odvetnica Končan Verstovškova nam na vprašanje, zakaj ne upošteva zakona, še ni odgovorila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.