Slovenija
715 ogledov

Odvržen cigaretni ogorek ni prekršek

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
V Parizu v Franciji so pred kratkim začele veljati ostrejše kazni za odmetavanje cigaretnih ogorkov - 68 evrov je globa za odvržen cigaretni ogorek. Pri nas lahko občina predpiše kazni za kršitelje, ki "smetijo", a se v praksi to ne dogaja.

"Odlok, ki je pred leti opredeljeval čistočo na javnih površinah in obravnaval odmetavanje cigaretnih ogorkov, je bil pred časom razveljavljen. En odvržen cigaretni ogorek je nemogoče šteti med prekršek nepravilnega ravnanja s komunalnimi odpadki, katero je urejeno s predpisi. Predpisa, ki bi urejeval problematiko na republiškem nivoju ni oziroma ga ne poznamo," so za zurnal24.si odgovorili iz Mestne Občine Maribor.

Namesto kazni sprememba miselnosti

Na Ministrstvu za okolje in prostor so nam odgovorili, da vsak odpadek, odvržen v okolje, predstavlja določeno obremenitev za okolje. Samo s predpisovanjem novih ali strožjih kazni pa se po njihovem mnenju težav ne da odpravljati. Prizadevajo si za spremembo miselnosti, to pa vključuje zlasti ozaveščanje in izobraževanje kar najširše javnosti. "Ponotranjimo misel, da vsak od nas tudi z majhnimi dejanji prispeva svoj delež k varovanju okolja. Če namreč vsak posameznik naredi malo, skupaj za varovanje okolja naredimo veliko," odgovarjajo na ministrstvu.

Kajenje v avtomobilu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Odvrženi ogorki in izpljunjeni žvečilni gumiji so na določenih lokacijah, kjer je velika frekvenca oseb, problematični predvsem iz estetskega vidika, odvrženi ogorek pa lahko zaneti tudi požar, opozarjajo na Mestni občini Maribor in dodajajo, da nevarnost za zdravje ljudi zaradi tega ni identificirana ali opredeljena. Če bi problematiko uredili s predpisi, ki vključujejo sankcije za prekrške, bi morali določiti organ nadzora in kaznovanja, ki mora imeti pooblastilo legitimacije oseb.

Smatrajo, da bi pomagala pozitivna kampanja med vsemi generacijami za ozaveščanje kadilcev in namestitve ustreznih košev-pepelnikov. Tako kot je danes, nekaj let po sprejemu protikadilskega zakona, družbeno nesprejemljivo kajenje v zaprtih prostorih, bi morali doseči, da bo družbeno nesprejemljivo odmetavanje cigaretnih ogorkov.

Cigaretni ogorki spadajo v črno kanto

Na ljubljanski Snagi opažajo, da je ogorkov na mestnih ulicah vsako leto manj, najbolj onesnažena pa so pogosto avtobusna postajališča in okolica šol, kjer pa pepelnikov ni, saj je kajenje tako pod nadstrešnicami avtobusnih postajališč kot v bližini šol prepovedano. Ogorki sicer spadajo v črn zabojnik za preostanek odpadkov, pri Snagi pa ne zaznavamo večjih nepravilnosti med uporabniki, saj v večini primerov ogorke odložijo v pravi zabojnik.

Zato pa vas bo doletela kazen, če boste "smetili" iz avtomobila. Policisti namreč ugotavljajo tudi kršitve povezane z odmetavanjem kakršnih koli stvari iz vozila, tudi cigaretnih ogorkov. Predpisana globa je 50 evrov.

Cigaretni ogorki | Avtor: Profimedias Profimedias

Smrtno nevarni za ribe

Kitajski strokovnjaki z Univerze Xi’an Jiaotong pa ugotavljajo, da so cigaretni ogorki lahko smrtno nevarni za ribe. V prispevku objavljenem v reviji Ameriške kemijske organizacije so pojasnili, kaj se zgodi s cigaretnimi ogorki, ko so ti odvrženi v vodo. 

Identificirali so devet kemikalij, ki se ob stiku z vodo sproščajo in škodijo morskim bitjem. Med njimi so tudi kadmij, arzen in svinec. Sodeč po raziskavi, v našem okolju konča kar 45 milijard cigaretnih ogorkov na leto.

Poleg morskih bitij so zaradi cigaretnih ogorkov ogrožene tudi druge živali, pogosto pa se cigaretni ogorki znajdejo tudi v ustih naših malčkov. Če malček poje cigaretni ogorek, lahko to povzroči hudo zastrupitev. Za otroke je zelo nevarna tudi tekočina v kateri plavajo cigaretni ogorki. 

Komentarjev 10
  • Andrej Kovačič 14:19 02.november 2015.

    sedi 5

  • Lavdan 11:26 02.november 2015.

    In komu se pritožiš, ko greš po Ljubljani in zraven tebe stoji kolona avtomobilov s prižganimi motorji in ti veselo žreš ves svinec in CO2.

  • Ferluci 07:24 02.november 2015.

    Dejstvo je, da so kadilci eni packi. Pa še dim prha vate, brez vsake kulture. Stojiš zraven njega, smrdi kot prdec. Onesnažuje s čiki vsepovsod, kjer mu pade na pamet. kakšna sprememba miselnosti, ste nori? Jasno, da je treba neodgovorno ...prikaži več razmetavanje čikov kaznovati.