Slovenija
243 ogledov

"Odvzem je možen"

Tistemu, ki se bo rodil jutri, lahko napovemo šest ur daljše življenje kot tiste Žurnal24 main
Minister Marušič. O primeru Štupnik je obveščen.

Licence. Kirurg Tomaž Štupnik je lani med štrimesečnim odvzemom licence prejemal celo plačo in se udeležil treh izobraževanj v tujini. Licenco so mu začasno odvzeli, ker je med operacijo vdrtega prsnega koša 14-letno deklico večkrat zabodel v srce, zaradi česar je umrla.

“Na ministrstvu proučujemo posledice ob morebitnem odvzemu licence,” je dejal minister Dorijan Marušič, ko smo ga opozorili na preblage kazni za zdravnike. Obenem je obljubil, da bodo na ministrstvu pripravili ustrezne rešitve v zakonodaji.

Pet tednov izobraževanja
Med odvzemom licence je bil Štupnik zaposlen na kliničnem oddelku za torakalno kirurgijo, svoje naloge pa je opravljal pod nadzorom mentorjev, so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL). Pod nadzorom specialista je opravljal tudi dežurno službo. Izobraževanja v tujini so skupno trajala pet tednov, stroške izobraževanja pa so pokrili delodajalci. “Med odvzemom licence je skupno opravil 115 kirurških posegov, 140 ambulantnih in okoli sto konziliarnih pregledov ter dežural približno 20 dni,” so povedali v UKCL. Mariborski zdravnik, ki so mu zaradi prekoračitve pooblastil pri delu začasno odvzeli licenco že leto prej, je med odvzemom licence koristil dopust, na svoje delovno mesto pa se ni več vrnil, pravijo v mariborskem zdravstvenem domu.

Ker zdravnik med odvzemom licence ne sme samostojno opravljati zdravniške službe, bi bilo smiselno, da se ga začasno razporedi na delovno mesto, ki ustreza njegovi specializaciji, menijo v pravni službi ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.