Slovenija
16 ogledov

Odziv koalicije na pokojninsko reformo ugoden

Sestanek predsednikov strank Saša Despot
Odzivi koalicijskih partnerjev na predlog pokojninske reforme so ugodni, je po sestanku s predstavniki koalicije ocenil minister za delo Andrej Vizjak.

Kot je pojasnil minister za delo Andrej Vizjak, so imeli koalicijski partnerji nekaj vprašanj, ni pa bilo načelnega nasprotovanja in načelnih pomislekov o rešitvah. Reforma je, trdi, drugačna in boljša od reforme prejšnje vlade.

Končno besedilo predloga pokojninske reforme bo sicer nastalo na podlagi usklajevanja teksta s pripombami koalicije, opozicije in tudi na podlagi usklajevanja s socialnimi partnerji, je v izjavi novinarjem pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak.

Usklajevanje pokojninske reforme in reforme trga dela s socialnimi partnerji bodo začeli na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta. Po Vizjakovih besedah bodo socialnim partnerjem razdelili gradivo in predstavili reforme, želijo pa tudi oblikovati delovne pogajalske skupine za omenjene zakone. Ob tem upa, da bodo pogajalske skupine uspeli oblikovati že v petek.

Usklajevanja bodo najtežja s socialnimi partnerji

Po nekaj tednih usklajevanj bodo lahko dobili prvi vtis, tedaj pa bodo koalicijo in vlado ponovno seznanili s tem, kakšno je lahko končno besedilo pokojninske reforme, kakšni bodo njeni finančni učinki in druge posledice, je še dejal Vizjak. Več kot nujno pa je po njegovem prepričanju to sprejeti čim prej.

Ob tem ocenjuje, da bodo usklajevanja najtežja s socialnimi partnerji. Po ministrovem mnenju bodo pogovore "ogrevala" tri ključna vprašanja: ali očistiti pokojninsko blagajno in jo vezati na zdrav zavarovalniški sistem; vprašanje poenotenja, da je za polno pokojnino potrebnega najmanj 40 let dela oziroma zavarovalne dobe; in še vprašanje glede odmere ter usklajevanja pokojnin. Koalicija je pri tem že določila razmerje, je pojasnil Vizjak.

Pri tem ugotavlja, da bi bilo bistveno bolje, da bi bile pokojnine vezane na inflacijo, kot na rast plač, saj te že nekaj časa rastejo bistveno počasneje kot v preteklosti.

Vizjak se je ostro dozval na Lukšiča

Odzval se je tudi na izjave predsednika SD Igorja Lukšiča, češ, da bo imela vlada velike težave kompetentno zagovarjati pokojninsko reformo, saj da je ni podprla v minulem mandatu. Vizjak je ob tem dejal, da težko komentira izjave nekoga, ki "zakona še prebral ni".

Po njegovih besedah je reforma glede ključnih sporočil precej različna od tiste, ki jo je predlagala prejšnja vlada. Med drugim so drugačni finančni učinki reforme, tudi kratkoročni, zatrjuje Vizjak.

Triključen rešitve v primerjavi s prejšnjo reformo

Med razlikami v primerjavi s prejšnjo reformo navaja tri ključne rešitve. Pokojnina je v predlogu reforme definirana kot pravica, ki izhaja iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, prav tako želijo pokojninsko blagajno očistiti izdatkov, ki nimajo povezave s pokojninskim in invalidskim zavarovanjem. Nadalje Vizjak navaja uvedbo informativnih osebnih računov. Za srednjeročno obdobje, do denimo leta 2020 je po Vizjakovih besedah ključno, da pogoje za pridobitev pokojnine vežejo predvsem na 40 let zavarovalne dobe.

Po sestanku koalicijskih partnerjev, na katerem sicer ni bilo predstavnikov NSi, se je odzval tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. DeSUS v minulem mandatu pokojninske reforme ni podprl. Če jo bo tokrat, bodo o tem odločali organi stranke, prve razprave pa naj bi imeli že na seji izvršnega odbora prihodnji torek. Prvi vtisi tokratnega predloga reforme pa niso slabi, je dejal Jurša.

O reformah pravkar na vladi razpravljajo predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin.

 

Komentarjev 3
  • privat 07:43 09.september 2012.

    pa vsekakor ne rabimo predsenic in toliko strank....janša pa se je tudi pokazal da ima rad le svilo na sebi..kaj le to pomeni??svilo v ubobožani državi nosijo tirani...vsekakor je potreben pregon ljudi, ki so odgovorni za stanje naše države ..drugače ...prikaži veče se ne bo vrnilo zaupanje ljudi v državni aparat in posledično ni napredka !! kdo pa je bruselj ?? da pusti da se me krade..ogroža ..uničuje.. Le mesto fašizma in korupcije!!

  • korisnik_7949 17:17 04.september 2012.

    Brez sankcij za tiste, kateri so obubožali Slovenijo ne bo šlo !Ni socialne države brez ZDRAVEGA gospodarstva !Ukiniti je potrebno vso državno lastnino !Odločni NE Bruslju, Janši in RDEČIM !Predsednica Martina - find.si

  • dragec 14:52 04.september 2012.

    Kdo pravi, da smo v krizi, ko pogledamo te vesele obraze in te "obložene " mize.