Slovenija
2352 ogledov

Odziv Tonina na Erjavčeve očitke

Matej Tonin Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Matej Tonin se tako odziva na besede ministra Karla Erjavca, češ da laže.

"Pravico imamo vedeti, zakaj je prišlo do nepravilnosti, ki jih je nenazadnje v vmesni sodbi ugotovilo tudi arbitražno sodišče," v odzivu na očitke ministra Karla Erjavca, češ da laže, odgovarja predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin.

Tonin je v odzivu izpostavil, da je obramba vpletenih v arbitražni fiasko s poudarjanjem, da bi morali na vse skupaj pozabiti, razumljiva, a v vsaki demokratični državi nesprejemljiva. V sporočilu za javnost je še zapisal, da z iskanjem resnice o stvareh, ki jih je arbitražno sodišče že ugotovilo in so dejstvo, ne moremo v ničemer ogroziti slovenskih interesov, lahko pa preprečimo tovrstne napake v prihodnosti.

Kot je poudaril Tonin, je dolžnost Knovsa, da ugotovi, ali je Sova pri arbitraži ustrezno izobrazila in tehnično opremila ljudi na zunanjem ministrstvu. Cilj poročila, ki ga bo pripravila komisija, pa je identifikacija pomanjkljivosti in šibkosti pri varovanju strateških interesov Slovenije, nato pa tudi priprava priporočil za njihovo odpravo.

"Erjavec ve, da o tem ne morem javno"

Ker je vsebina pričanj označena z oznako zaupno, bi bilo, tako Tonin, povsem nekorektno in tudi v nasprotju z zakonom, če bi o teh zadevah javno polemizirali. "Minister Karel Erjavec ve, da javno ne smem govoriti o podrobnostih, kar mu trenutno omogoča napade na delo parlamentarne komisije in tudi name osebno," je v odzivu še zapisal Tonin in dodal, da bo na žaljive opazke ministra najbolj učinkovito odgovorila resnica v končnem poročilu.

Erjavec se je na dogajanje na Knovsu odzval po današnji seji vlade in uvodoma izrazil upanje, da se bo "počasi nehalo laganje Tonina".

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • leonardo 08:04 31.maj 2019.

    Predvsem pa z mešanjem dreka ne bi smeli škodovati Sloveniji. Tonin s tem mešanjem škoduje ugledu in še čemu, kar se bo kaj kmalu pokazalo. Mislim, da bi se v vrtcu moral še pred prvim razredom naučiti, da je molk zlato.

  • jezero 06:17 31.maj 2019.

    Po štirih letih mešajo govno! Kaj so delali po dogodku?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 23:20 30.maj 2019.

    Men je že od vasega začetka tega sranja Korel sumljiv,ker stalno vrti gobec v nepravo smer in meša drek,ki ga ne bi blo,če bi bil kdo drug zunanji minister v tistih cajtih?