Slovenija
16 ogledov

Odzivi na Jankovičevo kandidaturo

Zoran Janković Anže Petkovšek
Po mnenju Katarine Kresal bo Zoran Janković v politični prostor vnesel dodatno možnost izbire. Erjavec meni, da bo Janković na prihajajočih volitvah predvsem do konca pokopal LDS in Zares. NSi si želi slovenske pomladi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes malce pred drugo uro zbranim na Kongresnem trgu sporočil, da odhaja na parlamentarne volitve 4. decembra. Volitev se bo udeležil s svojo parlamentarno stranko.

Rešitev za Slovenijo močna slovenska pomlad

Odzivi strank so različni. Po mnenju Nsi želijo stare sile prevzeti oblast z novim človekom. "V primeru včerajšnjega pohoda na ljubljansko mestno hišo in današnjega zbora na Kongresnem trgu v Ljubljani pa je povsem jasno, da želijo stare sile oblasti zamenjati le glavo. Tako bi lahko isti stari lobiji naprej razpredali svoje lovke," je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak ter dodala, da je "dejstvo, da so politični botri, ki danes podpirajo Zorana Jankovića, pred tremi leti složno podprli levi trojček in Boruta Pahorja".

V NSi so prepričani, da je rešitev za Slovenijo močna slovenska pomlad, ki je že večkrat v prelomnih trenutkih slovenske zgodovine dokazala, da to zna in zmore, ko je enotna.

Težave bodo imeli SD, Zares in LDS

Po mnenju predsednika DeSUS-a Karla Erjavca bo Zoran Janković na prihajajočih volitvah predvsem do konca pokopal LDS in Zares, saj ti dve stranki ob vstopu Jankovića "nimata dobrih možnosti, da bi dosegli volilni prag".

Kljub vsem glasovom, ki bi jih Jankovič lahko prejel, pa Erjavca njegova kandidatura ne skrbi. "Upokojenci bodo volili Erjavca, ker je predstavnik socialne politike, ne Jankovića, ki je predstavnik kapitala," je poudaril. Bodo pa po njegovih besedah imeli težave v SD, saj nekatere poslanke prehajajo k Jankoviću, nekatere pa tudi v DeSUS, je povedal za STA.

"Dodatna možnost izbire je za demokracijo vedno dobra"

"Glede na aktualno dogajanje v našem političnem in družbenem okolju je odločitev Zorana Jankovića povsem pričakovana. Tako kot smo v LDS s svojim delom v minulem mandatu dokazali, da smo tisti, ki o ciljih ne le govorijo, ampak svoje obljube sistematično uresničujemo, je tudi Janković primer učinkovitega politika. Njegov nastop na volitvah bo v politični prostor vnesel dodatno možnost izbire, ki je za demokracijo vedno dobra," je v sporočilu za javnost dejala predsednica LDS Katarina Kresal.

SLS obžaluje, da še ni programov

Škoda, da Zoran Janković in Gregor Virant še nimata programov za nastop na predčasnih državnozborskih volitvah, da bi se že danes lahko pogovarjali o ključnih problemih in temah, ki tarejo Slovenijo, je za STA povedal predsednik SLS Radovan Žerjav.

Žerjav je v odzivu na Viranta in Jankoviča izpostavil vprašanja, kako se izviti iz gospodarsko-socialne krize, kako spodbuditi gospodarsko rast v državi brez dodatnega enormnega zadolževanja, kako zmanjšati korupcijo in učinkovito preprečevati klientelizem pri javnem upravljanju ter kako popraviti trhlo pravno državo.

SDS kritičen do Jankovića

"Nastop Jankovićeve liste krepi sile pajdaškega kapitalizma in klientelizma," menijo v SDS in dodajajo, da je Janković v času županovanja dolg Mestne občine Ljubljana povečal za štirikrat.

V SDS so kritični do današnjega Jankovićevega govora na Kongresnem trgu, ko je dejal, da želi spremeniti sistem vrednot. "Njegov sistem vrednot je jasno razpoznaven iz konkretnih dejstev. Razberemo ga lahko iz njegovega avtokratskega vodenja mestnega sveta, v katerem ima njegova lista absolutno večino, iz njegovih posmehovanj predlogom opozicijskih svetniških skupin in iz ignoriranja številnih civilnih pobud iz območja mesta Ljubljana. Te kvazivrednote je globoko vsadil tudi v svojo neposredno okolico, manifestirajo pa se v nebrzdanem trošenju in razsipništvu, utaji davkov in ustanavljanju podjetij v davčnih oazah v času gospodarske krize," so v stranki SDS zapisali na svoji spletni strani.

Ko bodo programi, bomo videli

Resnost novih tekmecev v volilni kampanji se bo po besedah vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra potrdila takrat, ko se bodo odvijala soočenja vseh strank in bodo imeli volivci priložnost, da vidijo, ali gre res za nove rešitve iz sedanje ekonomske, gospodarske, socialne in finančne krize. "Mi, ki smo parlamentarne stranke, smo en del svojega že oddelali in pokazali, kar zmoremo. Ampak v SD smo odločeni, da gremo naprej," poudarja Kumer.

Komentarjev 9
  • privat 08:40 13.oktober 2011.

    gec..da bi vsaj enkrat prebral to kaj ti revež napišeš...revček!! Kako se mi ti smiliš čedomir..probaj nekaj napisati v materinem jeziku ..v čirilici ,to verjetno noben več ne zna prebrati ..pa te ne bojo žurnalovci izbrisali...izbrisanec.Samo tudi jaz ne znam ...prikaži večm vaših hiroglif čitati...suženj raje delaj in ustvarjaj nam dobiček, ne pa da se izražaš ,kaj ti misliš...koga to briga kaj čedo misli, verjetno pa je nekaj slabega

  • Veteran 23:45 11.oktober 2011.

    Edini cilj Jankoviča je, da gre v politiko in poskrije dolgove in malverzacije sinov. Kakšna tragedija za Slovenijo.

  • gec 18:57 11.oktober 2011.

    JANŠA PA,PA,PA,PA...