Slovenija
20883 ogledov

Ogenj tik pred vasjo, na terenu 425 gasilcev, trepetajo pred burjo

1/7
ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko
V nedeljo dopoldne je zagorelo nad Renškim vrhom in naseljem Temnica na goriškem Krasu, nato se je ogenj ponoči nekaj časa še širil proti Lokvici. Gasilcem ga je uspelo ustaviti dobrega pol kilometra pred vasjo.

"Ogenj se je ponoči širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem nekako le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred krajem, to je ob cesti Lokvica - Cerje," je sporočil vodja intervencije Simon Vendramin. Ogej se je po grobi oceni razširil po dobrih 390 hektarjih. Vzrok za požar preiskuje policija.  

Še vedno piha burja

Ogenj je sicer pod nadzorom, a zaradi burje še vedno obstaja nevarnost, da se na posameznih delih vnovič razplamti. Na prizorišču je 425 gasilcev iz več gasilskih regij  s celotnega zahodnega in osrednjega dela  Slovenije. s 120 vozili in pomočjo iz zraka.  

Pristojni pozivajo prebivalce, naj se ne približujejo požarišču in naj sprostijo okoliške ceste.

Na pomoč priskočila Italija

Z ognjem, ki se je v dolžino razširil najmanj štiri kilometre, se je ponoči bojevalo več kot 200 gasilcev. Pri gašenju so pomagali štirje helikopterji; dva Slovenske vojske in dva italijanske civilne zaščite ter letalo za gašenje požarov, ki ga je prek zaprosila mehanizma Civilne zaščite Evropske unije ponudila Hrvaška. Danes naj bi na pomoč priskočilo še italijansko letalo.

Gasilci ne morejo na območje požara

Zaradi ognja se sprožajo eksplozije ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, ki jih je na tem območju precej, zato so na terenu tudi državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. "Zato tudi gasilci na območjih, ki so evidentirana kot nevarna, sploh ne smejo na območje in se zato varujejo ob cestah, prometnicah in objektih, ki so namenjeni temu, da se prepreči kakšen neljubi dogodek," je za radio Slovenija povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.