Slovenija
5696 ogledov

Oglasil se je celo nekdanji minister in javno okrcal Hojsa

Aleš Hojs STA/Daniel Novakovič
"Gre za učbeniški primer, kaj pravna država ni. Dolga leta sem študentom ponazarjal načela s podobnimi ekstremnimi primeri, zdaj pa me skrbi, ker postajajo realnost."

"Dovolite mi nekaj ABC o pravni državi," je zapis na Twitterju začel nekdanji minister v vladi Janeza Janše, Gregor Virant. "Ustavne svoboščine se lahko omeji zaradi varovanja zdravja, vendar morajo biti ukrepi nujni in sorazmerni. Prepoved izhoda iz države za varovanje zdravja ni nujna, zlasti glede na to, da se lahko vrneš le z negativnim testom in v karanteno," je poudaril.

"Če pristojni minister reče, da so prepovedali potovati v Nemčijo, Švico, Francijo zato, ker so se posamezniki vračali iz nekih drugih držav s ponarejenimi testi, s tem potrdi, da je ukrep vsaj prekomeren."

Policija ima namreč navodila, da če oseba ni ena od izjem in želi vseeno zapustiti državo, lahko plača globo in državo zapusti.

Državna uprava, tudi policija, mora torej po Virantovih besedah imeti za svoje delovanje jasna merila in mora delovati po predpisih. "Če je nekaj prepovedano, je dolžna preprečiti. Torej v nasprotju z mnejem ministra ne more kar tako dovoliti prestopa meje, če odlok to izrecno prepoveduje. Še bolj problematično je mnenje, da bo "policist gotovo razumel, da imate nujen opravek v Italiji in vas spustil". To je poziv, da policija krši veljaven predpis. Ponavljam, merila ravnanja policije morajo biti jasno določena s predpisi in policija jih mora spoštovati," je dodal Virant.

Kot je dejal, se je oglasil le zato, "ker gre za učbeniški primer, kaj pravna država ni. Dolga leta sem študentom ponazarjal načela s podobnimi ekstremnimi primeri, zdaj pa me skrbi, ker postajajo realnost".

"Motiti se je človeško, še posebej v situaciji, kakršna je sedanja. To tudi ni političen komentar, ampak pravno mnenje," je še poudaril in pozval ministra Aleša Hojsa, naj napako hitro odpravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:39 31.marec 2021.

    Pa je spet herr Flick prišel na plano! Verjetno njemu karantena, policijska ura, nadzor,... prinaša orgazme. Res škoda, da mu porno ne prijema več.

  • Dusan21 20:46 30.marec 2021.

    Ja Bokek HAN Krasne misli, tvoje osebno mnenje, ti vedno govoriš o osebnem mnenju, pa revež sam ne veš ali si lev ali desen, in poslancem ne boš lomil rok, za enkrat, ja halo, kot bi silil pet dejčitov skozi kurjo rit,

  • Ender3 20:40 30.marec 2021.

    Kakšni interesni, neodgovorni in pokvarjeni posranci nam kvarijo in kratijo življenje.