Slovenija
14 ogledov

Ogorčeni zaradi "politizacije" proslave

Državna proslava na Kongresnem trgu. Boštjan Tacol
V Pozitivni Sloveniji zaradi vsebine državne proslave ob dnevu državnosti pričakujejo opravičilo vsem državljanom. Erjavec: takšni govori neprimerni. NSi: rdeča zvezda na proslavi ob dnevu državnosti nima kaj delati.

Tudi nekatere politične stranke so se na včerajšnjo osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti odzvale kritično.

Pri Jankovićevi Pozitivni Sloveniji so ocenili, da je bil govor igralca Jerneja Kuntnerja, ki je povezoval proslavo, "žaljiv do vseh, ki spoštujemo vrednote NOB in cenimo zgodovino naše države". Najbolj jih je, kot pravijo, šokiralo dejstvo, da se govor ni zgodil po naključju oz. spontano, ampak da je bil, kot menijo, skrbno načrtovan in napisan vnaprej z namenom obračunavanja z zagovorniki omenjenih vrednot.

Ker so prepričani, da je bil predsednik vlade Janez Janša seznanjen s scenarijem proslave in je scenarij odobril, pričakujejo, da se bo vlada opravičila vsem državljanom, še zlasti tistim, ki jih je z organizacijo takšne proslave po mnenju stranke najbolj prizadela - borce NOB in predstavnike veteranskih organizacij.

V PS tudi pričakujejo, da se bodo koalicijske stranke opredelile do "tega škandaloznega početja" in se zanj opravičile, saj so se s podpisom koalicijske pogodbe med drugim zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem.

"Nepotrebna provokacija"

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je ocenil, da so takšni govori neprimerni, ker vzpodbujajo nestrpnost. Ob državni proslavi bi morali po njegovih besedah vzpodbujati optimizem in pozitivna sporočila, ki bi povezovala narod in dajala upanje za boljšo prihodnost. Erjavec je govor označil za "nepotrebno provokacijo, ki ne sodi na osrednjo državno proslavo".

V SD se danes do proslave dodatno niso opredelili, spomnili so le, da sta v tem tednu tako sedanji predsednik stranke Igor Lukšič kot prejšnji predsednik Borut Pahor ocenjevala, da bi morale državne proslave združevati, ne razdruževati.

Delilo že vabljenje praporščakov

Še pred proslavo so se nekatere stranke odzvale na (ne)vabljenje praporščakov. Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je tako dejal, da selektivno vabljenje praporščakov vidi kot nepotrebno odpiranje ideoloških tem in kot kršitev koalicijske pogodbe.

Tudi v SLS se niso strinjali z odločitvijo odbora za proslave in zanjo niso videli razloga. Predsednik stranke Radovan Žerjav je organizatorja proslave zato pozval k opravičilu praporščakom. Največja državna proslava bi po mnenju stranke morala biti dogodek, ki združuje, povezuje in krepi narodno zavest.

SDS in NSi seznam povabljenih podprli

V SDS so odločitev glede vabljenih na proslavo podpirali, saj da je prav, da pristojni zagotovijo dostojno praznovanje dneva državnosti s podobo, kot je bila na proslavi leta 1991.

V NSi o tej temi, kot so dejali, niso razpravljali, so se pa pred dnevi oglasili v strankinem podmladku, kjer so poudarili, da "rdeča zvezda na proslavi ob dnevu državnosti nima kaj delati".


Komentarjev 20
  • francek 20:30 27.junij 2012.

    Kateri politični opciji pa pripada večina tajkunov oziroma je pripadala? A ni Pahorjeva vlada najbolj zapufala Slovenijo?

  • mike2 22:35 26.junij 2012.

    Seveda jo imamo, polovico prodano tujcem in drugo polovico ki so jo uničili tajkuni, katere ščiti tale "oblast". Kaj pa še imamo, propadle tajkune in podjetja ki so jih oni pokradli!Žalostno, toda resnično.Ti francek pa končno nehaj zabijati ...prikaži več glavo v pesek kot noj in vzklikati svojem predsedniku. Saj ima tudi on velike zasluge da je Slovenija na samem dnu Evrope!

  • titty 10:15 25.junij 2012.

    Kenguruji naj praznujejo v Avstraliji z vso svojo bando, politično in cerkveno.