Slovenija
113 ogledov

Ograja na meji - zakaj je ne bi izdelali pri nas?

Pince Anže Petkovšek
Slovenija naj bi bila v čakalni vrsti pri poljskem dobavitelju žičnih ograj, če jih tam ne bi dobili, naj bi jih z letalom pripeljali s Kitajske. A zakaj jih ne bi naredili doma?

"Mi izdelujemo aluminijasto pletivo, menim, da bo država kupila pocinkano bodečo žico, ki je cenejša. Je pa res, da bi bila aluminijasta bolj odporna na vreme. Z našimi ograjami je ograjenih od 90 do 95 odstotkov avtocest, pri Vrhniki so na primer že več kot 40 let," nam je povedal Matjaž Vrhunec iz slovenjebistriškega podjetja Alumat.

Na vprašanje, koliko pletiva bi lahko proizvedli na mesec, je odgovoril, da bi morali narediti kalkulacijo in preveriti, kako hitro bi jim lahko dobavitelj zagotovil surovino. "Lahko bi samo na surovino čakali en teden ali dva," je ponazoril.  

To ni naša ni prioriteta

"Ne rečem, da takega naročila ne bi bili veseli, a naša prioriteta so varilni materiali iz aluminija, s katerimi pokrivamo med deset in 15 odstotkov evropskega trga. S pletivom se ne ukvarjamo toliko, nekaj delavcev ki je to delalo, pa se je še upokojilo, tako da bi jih morali za tako naročilo poklicati nazaj in delati v treh izmenah," je povedal Vrhunec.  


Koliko dražja bi bila aluminijasto pletivo od pocinkanega, pa ni mogel oceniti. 

Načeloma bi lahko začeli s proizvodnjo takoj

V celjskem podjetju Žična kovina bodeče žice ne izdelujejo, ampak jo uvažajo s Kitajske, dobavni rok je 45 dni. Pri njih izdelujejo pletene mreže in kolikor vedo, v Sloveniji ni proizvajalca bodeče žice iz pocinkane pločevine. Kot nam je povedal Rok Jesenek, pa bi lahko pri njih načeloma takoj začeli tudi z izdelavo bodeče žice, konktretnejši pa ni mogel biti, saj ni znano, kakšen tip bodeče žice bi potrebovala država in kakšne bi bile sicer zahteve. Jesenek se sicer čudi, da je država začela po žici povpraševati v tujini. 

Razno 09.06.13, madzarski predsednik vlade Viktor Orban, foto: reuters | Avtor: Reuters Reuters
Nemci niso želeli dobavljati Orbanu

Pred dobrim mesece je madžarski premier Viktor Orban dejal, da mora Madžarska bodečo žico uvažati s Kitajske, ker "v Evropi ni toliko bodeče žice, kot bi je potrebovali". Mediji so sicer poročali, da je glavni nemški izvoznik prekinil dobavo bodeče žice na Madžarsko, ker ni namenjena beguncem, ampak varovanju pred nepridipravi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • westal 06:29 30.oktober 2015.

    Hitro narašča število par tisočna dan.

  • westal 06:27 30.oktober 2015.

    Vladi predlagam naj ogajo postavijo iz čokolade.

  • Boris Odreitz 22:46 29.oktober 2015.

    Pa kaj še potem bomo zopert okupirano ozemlje.pa človek ne more verjeti. Groza in strah je ta Slovenija polna zla in zlih ljudi, samih negativnih osebkov.