Slovenija
26 ogledov

Ogrevali bi se po nižji ceni

Peleti Shutterstock
Povpraševanje. Vse več zanimanja za peči na pelete in toplotne črpalke, za katere država omogoča finančne spodbude. Prihranek. Z naložbo v toplotno črpalko do 60 odstotkov nižji stroški ogrevanja v primerjavi z ogrevanjem na fosilna goriva.

“Ocenjujemo, da gospodinjstva veliko pozornosti namenjajo zmanjševanju stroškov za ogrevanje. Letos je povečano število vlog, povezanih z ogrevalnimi napravami, kot so kotli na lesno biomaso in toplotne črpalke,” pravi Luka Petkovšek, svetovalec direktorja Eko sklada. Na javni poziv, s katerim je Eko sklad do konca letošnjega avgusta razpisal nepovratna sredstva za učinkovito rabo energije in obnovljivih virov energije v eno- in dvostanovanjskih stavbah, so prejeli več kot 14 tisoč vlog. Za različne tipe toplotnih črpalk in peči je bila namreč predvidena finančna spodbuda v višini 25 odstotkov vrednosti naložbe (z določeno zgornjo mejno vrednostjo).

Priljubljeni peleti

“Pri pečeh na pelete se je prodaja glede na lani za večkrat povečala,” ugotavlja Danijel Vuk s Petrola. Povečanje prodaje teh peči opažajo tudi v Bauhausu, in sicer za 15 odstotkov glede na lani. “Trenutni trend so peči na pelete in možnost ogrevanja s kombinacijo dveh ali več energentov,” meni Breda Kovač iz Bauhausa. Kot napoveduje, se bo to kljub pocenitvi zemeljskega plina nadaljevalo naslednjo sezono, predvsem v ruralnih območjih Slovenije. Začetna naložba v peči na pelete se vključno z montažo in priklopom začne pri 3.500 evrih.

Čakajoč na razpis

Glede drugih paketov energetskih rešitev – mednje spadajo sanitarne toplotne črpalke, za katere se ljudje zelo veliko zanimajo – na Petrolu pravijo, da ostajajo na ravni lanske prodaje, ki je bila izjemno dobra. Največ kupcev toplotnih črpalk za primarni vir ogrevanja uporablja fosilna goriva in se odloča za zamenjavo celotne ogrevalne naprave oziroma nadgraditev sistema. “To je logična poteza, saj prinaša do 60 odstotkov prihranka na letni ravni,” razlaga Vuk. Naložba v toplotno črpalko “na ključ” stane od slabih 1.500 evrov. “Po naši oceni se bo prodaja toplotnih črpalk letos glede na lani povečala za okoli deset odstotkov,” pa je prepričan Jure Šacer iz Termo Shopa. Tako on kot sogovornik s Petrola pričakujeta, da se bo prodaja toplotnih črpalk prihodnje leto še povečala, saj bodo takrat znova na voljo nepovratna sredstva Eko sklada.

Nasveti za varčevanje

“Pri pečeh na pelete je za izkoristek pomembna kakovost samega energenta, ki tudi podaljša čas čiščenja peči. Pri trgovcih pa se izplača preveriti, koliko popusta ponujajo pri nakupu večjih količin peletov,” svetuje Kovačeva. Za varčnejšo porabo energije doma strokovnjaki svetujejo še ustrezno servisiranje ogrevalnega sistema, energetsko varčna okna in vrata, uporabo izolacijskih rešitev za fasade, podstrešja oziroma celotno zgradbo. Na Petrolu nasvete za prihranke ponujajo tudi v okviru Centra energetskih rešitev in na spletnem naslovu www.petrol.si/energija-za-
dom.

Komentarjev 1
  • erikkk 11:47 21.november 2012.

    O osnaževanju pa ne duha in sluha ...