Slovenija
92 ogledov

Ogrevali bodo z morjem

Slovenija 21.10.13, Grand hotel Bernardin, Portoroz, foto: Suzana Kos Suzana Kos
Hotel bodo letošnjo kurilno sezono ogrevali z energijo morja.

Ob Grand Hotelu Bernardin postavljajo toplotni črpalki, s pomočjo katerih bodo ogrevali 240 sob in preostale prostore objekta. "Ponosni smo, saj dejansko orjemo ledino na področju izrabe energije morja. Sam sem sicer nasprotnik tega, da bi morje izkoriščali v neskončnost, a naša črpalka bo dejansko izrabila obstoječe morsko zajetje za bazene, pridobili pa smo tudi vsa potrebna dovoljenja in soglasja," razlaga Peter Habjan, idejni oče projekta iz ljubljanskega podjetja GGE.

Stroški bodo nižji

"Toplotno črpalko bodo namestili tudi za Hotel Salinera v Strunjanu, za druge hotele naše skupine pa bomo razpise objavili po novem letu," dodaja Edi Grbec, ki je v Skupini Bernardin odgovoren za področje tehničnega sektorja.

Stroške ogrevanja bodo znižali za od 35 do 40 odstotkov, poleti pa bodo energijo morja izrabili za hlajenje prostorov. Investicijo v toplotno črpalko, vredno pol milijona evrov, je prevzela ljubljanska družba GGE, ki bo hotelskemu podjetju po pogodbi v prihodnjih letih dobavljala potrebno toplotno in hladilno energijo. GGE je pridobila tudi nepovratna sredstva države v vrednosti nekaj manj kot tretjino investicije.

Komentarjev 3
  • McClain 12:58 27.november 2013.

    bumbar, saj ne bodo pili vode. Odvzeli ji bodo 2, 3 stopinje in jo vrnili v morje. Razen ce bi jo ti v flasah nosil na stajersko da bi polet zalivali z njo po poti pa se s faracajgom uparevas in pridobis sol...

  • rompi 10:54 27.november 2013.

    če energijo morja izrabljajo s pridom po vsem svetu, je projekt na Bernardinu vsekakor za pozdraviti...

  • Marko Slovenia 07:53 27.november 2013.

    300.000 litrov za 240 sob + nekaj dodatnih prostorov... em to znese pol cca 1000l/sobo (ob tem si predstavljam da ima soba 20m2) na morju?!? dobr se grejete, tolk eskimi ne porabijo ;)