Slovenija
8 ogledov

Ogrevanje bo izbrisalo večino vrst

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Globalno segrevanje bi v naslednjih stoletjih lahko z zemeljske oble izbrisalo več kot polovico živalskih in rastlinskih vrst.

Povečanje temperatur bi lahko z obličja Zemlje v naslednjih dveh stoletjih izbrisalo več kot polovico živalskih vrst, je pokazala raziskava, ki je naredila povezave s podnebnimi spremembami in preteklimi masovnimi izumrtji. Raziskovalci na univerzi v New Yorku so poudarili, da gre za prvo tovrstno raziskavo, ki v daljšem obdobju preiskuje razmerje med podnebjem, izumrtjem in naravno raznolikostjo. Ugotovitve, ki so jih objavili v publikaciji Proceedings of the Royal Society, kažejo na to, da so podnebne spremembe v veliki meri vplivale na izumrtje vrst, pojasnjuje ekolog Peter Mayhew.

Raziskava je vzela pod drobnogled fosile in temperature zadnjih 500 milijonov let. Tri od štirih največjih izumrtij, ko je izginila več kot polovica živalskih in rastlinskih vrst, so se zgodila prav v obdobju povečanih temperatur. "Na splošno velja, da gre za dejansko povezavo za celotno obdobje," je potrdil Mayhew. "Če so se temperature dvignile, se je povečalo izumrtje, flora in favna sta se tako zmanjšali."

Idilične in neokrnjene narave morda kmalu ne bo več. © iStockphoto

 
Do konca stoletja se bodo po predvidevanjih vladnega odbora za klimatske spremembe globalne temperature dvignile med 1,8 in 4 stopinjami Celzija, delno zaradi učinka tople grede. Najhujša napoved glede povečanja temperatur kaže celo, da se bo Zemlja segrela tako kot pred 250 milijoni let, ko je 95 odstotkov vseh živali in rastlin izumrlo, še dodaja Mayhew.

Nekaj masovnih izumrtij se je zgodilo na hitro v nekaj sto letih, kar kaže na to, da imajo lahko današnje hitro naraščajoče temperature enak učinek. "Lahko si predstavljamo, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti, " opozarja Mayhew in dodaja, da se utegne v zelo kratkem obdobju zgoditi marsikaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.