Slovenija
37 ogledov

Ogrevanje lahko četrtino cenejše

Slovenija 24.11.13, Nova Gorica, mesto, panoramska fotografija, foto: Suzana Kos Suzana Kos
Da je daljinsko ogrevanje drago, se strinjajo vsi. Kako ga poceniti, pa ne.

"Z uveljavitvijo prihrankov in odpravo neracionalnosti bi se ogrevanje lahko pocenilo za četrtino in več. Svetnikom smo zato predlagali nekaj konkretnih sklepov, ki bi to omogočili. A našega poročila niso obravnavali," opozarja Bojan Kenda, član neodvisne komisije, ki jo je občinski svet imenoval po tem, ko so v Novi Gorici zbrali blizu dva tisoč podpisov pod peticiji, s katerima občani zahtevajo večjo transparentnost poslovanja Javnega podjetja Kenog, ki skrbi za daljinsko ogrevanje v mestu.


Da mestni svetniki prejšnji teden niso obravnavali poročila komisije, je v prvi vrsti odgovoren svetnik SDS Tomaž Slokar, ki je predlagal, da se ta točka z dnevnega reda seje umakne. Pravi, da zato, ker so ga v Kenogu opozorili, da v poročilu mrgoli nepravilnosti.

Brez vlaganj ne bo nič

"Cena se da do določene mere optimirati tudi z racionalizacijo poslovanja Kenoga, večjih prihrankov pa brez posodobitve 40 let starega sistema ter vlaganj v kotlovnice s cenejšimi in okolju prijaznejšimi energenti ne bo. Če so pri uporabnikih vgradili kalorimetre z regulacijo in merjenjem porabe, zadeva še ni rešena. Voda za ogrevanje se zdaj, ko je uporabniki porabijo manj, ohlaja v cevovodih, ki puščajo, tako da so izgube po eni strani še večje," opozarja Slokar.

Komentarjev 2
  • rompi 08:00 25.november 2013.

    če bi bil župan pameten, bi namesto v "šminko" investiral v sanacijo toplovodov, zmanjšal izgube in znižal cene ogrevanja... pa bi mogoče dobil še en mandat....

  • principiumnovum 07:45 25.november 2013.

    Plače naj si znižajo, potem se pa lahko naprej pogovarjamo o racionalizaciji poslovanja. Kako je možno, da imajo v paradržavnih podjetjih delavci s triletno poklicno šolo višje plače, kot pa diplomirani inženirji strojništva v privat sektorju?