Slovenija
18946 ogledov

Ogromen odstotek potrjenih okužb!

Covid-19 osebje zaščita testiranje Profimedia
Stanje z okužbami se bliža alarmantnim razsežnostim. V soboto zapolnili številne nove bolniške postelje. Virus se zdaj širi nehomogeno.

Covid-19 Sledilnik je objavil sveže podatke o stanju okužb. Zdaj je hospitaliziranih že 411 okuženih. Na novo so samo včeraj v bolnišnice sprejeli 23 ljudi, sedem so jih odpustili. Trije bolniki so umrli.

V enotah intenzivne terapije je zdaj 122 oseb, kar je štiri osebe več kot v petek. Na respiratorjih je 101 pacient, od tega je 89 oseb intubiranih.

Pri sobotnih podatkih še posebej izstopa tisti o deležu potrjenih okužb, saj je delež pozitivnih testov kar 27,8-odstoten. Tako visok delež pozitivnih testov je bil nazadnje na začetku januarja letošnjega leta, ko je krivulja znova poskočila zaradi popuščanja ukrepov prek božično-novoletnih praznikov!

 

V Žireh lokalni izbruh, številne okužbe okoli Ptuja 

Pri Sledilniku so že včeraj opozorili, da delež pozitivnih testov narašča in da se virus sedaj širi nehomogeno - "izkorišča naše nepazljivosti ter žepke ranljivih in nezaščitenih prebivalcev."

Tako je bil v petek velikanski skok novih primerov, precej večji od pričakovanj. Ob tem izpostavljajo lokalni izbruh v Žireh in velik porast primerov na Ptuju in okolici. Razmere se hitro slabšajo tudi v Obalno-kraški regiji.

Premalo se omenja dostopnost zdravstva

Inštitut Jožefa Stefana je v svoji modelski napovedi v četrtek ocenil, da je trenutno reprodukcijsko število približno R=1,0. To pomeni, da epidemija ne upada več, kar je verjetno vpliv tako vremena kot začetka študijskega leta. 

Ob tem dodajajo: "Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati. Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 57
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:46 17.oktober 2021.

    Vse viroze, tudi sezonske na testu pokažejo pozitivni rezultat, če tudi to ni covid...kako da ne verjamete bio kemiji, ki je sestavni del testa.

  • QSprm 15:36 17.oktober 2021.

    Polovica populacije cepljena, da o famoznih vele ucinkovitih maskah ne govorimo. Kaj pa ce so vsi famozni ukrepi samo pateticna predstava za rajo. V resnici gre samo za vojno dobickarstvo preprodajalcev nicvredne krame, od mask to testov in cepiv. Z ...prikaži več izdatno podporo talibanisticno navdahnjenega rezima seveda, saj so vsi pripadniki te falange korona fundamentalistov znani po lepljivih prstih.

  • bogdan76 15:24 17.oktober 2021.

    ZAKAJ NE PROTESTIRAJO VSAK DAN ALI SOLENI ALI DELAJO SAMO 32UR.