Slovenija
42476 ogledov

Ogromna škoda zaradi kabla, na katerega večina pozabi

slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa
1/3
Boštjan Tacol
Po štiristo klicev na dan, na tisoče in tisoče kosov uničene opreme.

"Na en nevihtni dan, zaradi posledic nevihte oziroma udara strele, dobimo približno 400 prijav okvare terminske opreme," pravijo v A1. V Telekomu zaradi poletnih neviht zamenjajo nekaj tisoč modemov na mesec.

Večina škode nastane zaradi kabla, na katerega večina uporabnikov pozabi. "Najpogostejše prepričanje je, da smo pred udarom strele varni, če izklopimo naprave iz elektrike, vendar je za popolno varnost potrebno tudi izključiti vse naprave tudi iz dovodnega linijskega telefonskega kabla. Preko slednjega najpogosteje pride do udara strele," opozarjajo v A1 in dodajajo, da nekaterim uporabnikom opremo menjajo večkrat letno.

"Uporabniki večinoma ob nevihtah ne izklapljajo naprav iz električnega in komunikacijskega omrežja, če pa že, jih izklopijo iz električnega, ne pa tudi iz komunikacijskega omrežja. Prav tako večinoma ne uporabljajo prenapetostne zaščite. Pri tem je pomembno, da je prenapetostna zaščita nameščena na ravni omrežja (torej v električni omarici na prenosnem omrežju in v razdelilni omarici), da je lahko zaščita, ki jo vtaknemo v vtičnico, učinkovita," opozarjajo v Telekomu.

"Najpogostejša nam znana napaka je, da uporabniki ne izklopijo koaksialnega kabla, saj tudi po tem vodniku lahko pride do prenapetosti," pa pri Telemachu opozarjajo, da lahko strela udari tudi po koaksikalnem kablu. A kot kaže je to bolj redko kot po telefonskem kablu, saj v Telemachu ocenjujejo, da v enem letu zaradi udarca strel zamenjajo približno 1800 kosov opreme, kar je šest odstotkov vse opreme, ki jo zamenjajo, povprečen strošek pa je med 60 in 120 evri na kos.

Škoda ni samo oprema, ampak tudi ...

Opremo operaterji praviloma zamenjajo na svoje stroške, a kljub temu ne gre zanemariti dejstva, da storitev ni mogoče uporabljati, dokler opreme ne zamenjajo, to pa lahko traja. "Uporabnikom svetujemo, naj ob nevihtah ali pred odhodom na dopust iz električnega in komunikacijskega omrežja izklopijo vse komunikacijske naprave, kot so modem, računalnik, televizor … Na ta način lahko sami preprečijo marsikatero okvaro naprave, predvsem pa slabo voljo, če zaradi okvare ne bi mogli spremljati priljubljene TV-oddaje, nemoteno dostopati do interneta ali uporabljati fiksne telefonije," svetujejo na Telekomu.

Pomembno, kje so napeljani kabli, letos še posebej hudo

In katera regija je najbolj na udaru? "Najmanj je na udaru primorska, najbolj pa štajerska in pomurska regija," pravijo na Telemachu. "Udari strele so po naših izkušnjah najbolj pogosti na območju severo-vzhodne Slovenije," pravijo v Telekomu. "Na udaru so vse regije, v katerih se pojavi neurje. Večja možnost udara strele so področja, kjer so telefonski kabli napeljani po zračni trasi (drogovih). Letos smo za zdaj imeli največ težav z okvarami opreme na območju Štajerske," pa odgovarjajo v A1. 

slovenija 27.082012 modem, mobilna tehnologija, internet, naprave, foto: Bostjan | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

"Izrazit je porast v poletnih mesecih, in sicer od konca maja do septembra. V letošnjem letu smo doslej največ okvar opreme zaradi močnih neviht zabeležili konec maja in v začetku junija, natančneje v obdobju med 28. majem in 10. junijem," pravijo v Telekomu. "Letošnje poletje je izredno nevihtno in je veliko (lokalnih) neurij. Tako v A1 opažamo veliko povečanje menjav opreme iz razloga udara strele. Najbolj intenziven je bil letos mesec maj," pravijo v A1.

"Letošnji rekord smo zabeležili konec maja in celotno prvo polovico junija. Okvare zaradi udara strele so po celotni Sloveniji, nekako pa največ na Gorenjskem (to še posebej velja za letos), širšem področju Kamnika in na Severnem Primorskem," pa ugotavljajo v T-2.

Največ uničenih modemov in TV sprejemnikov

Pri Telemachu je zaradi strele uničenih največ TV sprejemnikov, saj jih ima naročnik lahko več, modem pa le eden. Strele tako uničijo dvakrat toliko sprejemnikov kot modemov. Pri A1 je so modemi kar 70 odstotkov uničene opreme, "saj so vstopna naprava pri uporabniku, v katero je vključen linijski (telefonski) kabel, preko katerega v večini pride do udara preko telefonske linije. Sledijo TV sprejemniki ter ostale naprave". "Uporabnikom strela običajno poškoduje celotno telekomunikacijsko opremo (modem, router, TV vmesnik), najpogosteje pa sicer pride do okvare modema," pa pravijo v T-2-

Brezplačna sporočila

Telekom uporabnikom omogoča brezplačna SMS-obvestila o napovedanih nevihtah. Naročijo se tako, da SMS s ključno besedo NEVIHTA in svoje uporabniško ime za fiksne storitve pošljejo na številko 051 242 242 (primer sporočila SMS: NEVIHTA novakj), ob napovedanih močnejših nevihtah pa na izklop naprav opozarjajo tudi s pomočjo radijskih obvestil.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Summer_Binnie 15:13 30.julij 2018.

    To je najboljše delo, ki ga zasluži. Prejel sem prvi mesec 29358 € za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj prinesel domov vsaj 6583 € na 7964 € na teden. Ne morem verjeti, da ...prikaži več je bilo enostavno, ko sem ga poskusil. Potencial pri tem je neskončen. To počnem. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

  • thetech 00:12 27.julij 2018.

    @tomaz Ne nekaj na pamet; namreč F konektor nima nič z modemi. F konektorji se uporabljajo izključno za antenske sisteme.

  • Spark 16:08 25.julij 2018.

    https://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/ponudba/e-trgovina/izdelki-za-dom/prenapetostne-zascite/iskra-prenapetostna-zascita-zes-7-1