Slovenija
17854 ogledov

S takim zamikom gledate televizijo

televizija daljinec
"Enajstmetrovko sem videl, ko so v lokalu že zdavnaj nehali ploskati."

Sodelavec je gledal tekmo v lokalu, kjer so jo v enem prostoru gledali na televiziji, v drugem pa prek projektorja, razlike je bilo nekaj sekund. "Na Hrvaškem sem na tablici gledal enajstmetrovke po tekmi Hrvaške proti Danski. Najprej sem slišal ploskanje iz lokala, potem pa sem šele čez kakšne pol minute, minuto videl zadetek," nam je potarnal tudi bralec, ki ga zanima, zakaj prihaja do takšnega zamika.

Med optiko in xDSL do osem sekund zamika, pri digitalni kabelski televiziji pet sekund

"Do zamikov slike prihaja zaradi obdelave signala, ki je potrebna, da se ga lahko ustrezno posreduje prek posamezne povezave. Na optičnem omrežju se signal posreduje z minimalno obdelavo, tako da praktično ni zamika med signalom, ki ga prejmemo od ponudnika vsebin, in signalom, ki ga posredujemo našim uporabnikom. Pri prenosni poti xDSL pa je treba signal ponovno kodirati na manjšo bitno hitrost, kar lahko v določenih primerih vnese tudi do 8 sekund dodatnega zamika, večinoma pa sicer manj," so pojasnili na Telekomu Slovenije.

"Zamik slike je odvisen od tehnologije, ki se uporablja za prenos video slike. Pri analognem prenosu zamika tako rekoč ni, pri digitalnem prenosu slike pa pride do približno 5-sekundnega zamika, najdaljši zamik je opaziti pri OTT (video na zahtevo, op. a.) storitvah," pravijo na Telemachu.

tv sprejemnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pride lahko tudi do ene minute zamika

"Do največjega zamika prihaja pri tehnologijah, ki kot prenosno pot uporabljajo javni internet. Tako lahko med sliko v signalu na optičnem omrežju in sliko v signalu na mobilni televiziji zaradi čisto drugačnega načina distribucije signala prihaja tudi do 60-sekundnega zamika, odvisno od tega, kdaj se uporabnik priklopi na program (na strežniku se shranjujejo 10-sekundni segmenti videa in vsakič, ko uporabnik zahteva program, se začne predvajati začetek segmenta; zato tudi pride do razlike pri dveh uporabnikih, ki hkrati spremljata isti program). Pri mobilni televiziji, kjer prenos poteka prek javnega interneta, je namreč treba vzeti v zakup še to, da moramo že na samem oddajnem delu omrežja zagotoviti ustrezno kakovost storitve v omrežju," pojasnjujejo na Telekomu.

Tudi na Telemachu opozarjajo, da je pri pri prenosu slike na mobilne naprave prejem odvisen tudi od naročnika. "Zaradi optimizacije pasovne širine je ponekod potrebno enkodirati celotno sliko, ta postopek pa navadno zahteva več časa," pravijo.

Koliko vpliva, če je že dolgo prižgan sprejemnik?

Domača napeljava in koliko časa je že prižgan sprejemnik pa na zamik nima vpliva. "Dlje časa prižgan sprejemnik ne vpliva na morebiten zamik slike. V kabelskem sistemu je za digitalno televizijo v frekvenčnem spektru točno določena pasovna širina. Zaradi napredne tehnologije število uporabnikov na omrežju ne more vplivati na njegovo preobremenjenost," pravijo na Telemachu.

"Na zamik najbolj vplivajo tehnologija kodiranja, torej kodek, ločljivost in način kodiranja, ki vpliva na kakovost slike, ter tehnologija za prenos signala. Sama prenosna pot, napeljave, koliko časa je sprejemnik že prižgan, obremenjenost omrežja ipd. imajo na sam zamik zanemarljiv vpliv," pa pojasnjujejo na Telekomu.

Če televizijo gledate prek mobilnega telefona pa si video vsebine "delijo pasovno širino skupaj z ostalimi protokoli, zato lahko na dostopnost teh vsebin vpliva več elementov. Običajno gre pri tem za vprašanje oddaljenosti od dostopne točke, hitrosti omrežja, na katero je dostopna točka priklopljena, in obremenjenosti naročnika," pravijo na Telemachu.

Komentarjev 11
  • kzupanc 09:46 25.julij 2018.

    Če je res (kar sploh ne verjamem!!!) stalno rezervirana pasovna širina za VSE naročnik eIPTV, potem je to hmmm precej (zelo) neracionalen način. Ampak, tega niti pod razno ne verjamem.

  • Avatar praufo
    praufo 11:48 24.julij 2018.

    dobri stari analogni signal, ki ga žal skoraj ni več

  • tomaz 10:33 24.julij 2018.

    Prvi zamik nastane, tako kot piše zaradi pretvorbe signala (analogni, digitalni, full HD), za kar procesor pač rabi določen čas. V Lan sistemih (Telemach in nekateri drugi operaterji) imajo v frekvenčnem spektru stalno prisotne programe, potem zamikov ni več. V ...prikaži več več. V sistemih IP (T-2, siol in podobni. pa imajo video na klic. torej mi pošljemo s pritiskom na daljincu v njihovo bazo, kateri program hočemo gledati in v bazi se ta program potem pošlje nam in tudi tu potem nastane zamik.