Slovenija
198 ogledov

Ogromno kršitev med pešci

Pešec Shutterstock
Akcija policistov v prvi tretjini oktobra.

Pešci so najbolj izpostavljeni udeleženci v prometu, največ nesreč z njihovo udeležbo pa se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko je vidljivost slabša, ceste pa spolzke. Zato je med 1. in 10. oktobrom potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev. 

V veliki meri kršitve pešcev

Policisti so izvajali krajše poostrene nadzore predvsem na območju prehodov za pešce. Pri tem so bili pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč), so sporočili z agencije RS za varnost prometa.

Policisti so v desetdnevni preventivni akciji ugotovili 1242 kršitev. Od tega so jih 1076 storili pešci sami, 166 kršitev pa so storili vozniki vseh vrst vozil. Od skupno 1242 kršitev so policisti za 1013 kršitev izrekli zgolj opozorilo.

Na varno udeležbo v prometu so opozarjali tudi pešce in jim razdeljevali odsevna telesa. Agencija za varnost prometa je s partnerji razdelila več kot 20.000 odsevnikov po vsej Sloveniji ter z interaktivnimi dogodki in šotorom Vidko ozaveščala o pomenu aktivne rabe odsevnih teles.

prehod za pešce | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najpogostejše žrtve starejši od 64 let

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče z udeležbo pešcev so še vedno neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Najpogostejši udeleženci prometnih nesreč med pešci so v starostni skupini nad 64 let. Zato policija in agencija znova opozarjata: "Pešci, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje!"

Poleg tega policija in agencija opozarjata, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešci.

policija Slovenija Na prehodu za pešce zbila mladoletnico in odpeljala

Nasveti policije

Pešci naj upoštevajo cestnoprometna pravila in uporabljajo prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo naj ne uporabljajo mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči naj obvezno uporabljajo odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico. Vozniki pa naj vozijo previdno in pazijo na ranljivejše udeležence, še posebej na območju prehodov za pešce in na območjih, kjer lahko pričakujejo pešce.

Agencija za varnost prometa bo v naslednjih 14 dneh izvedla še 10 interaktivnih dogodkov po Sloveniji, nadzor in preventiva pa se bosta dogajala tudi v prihodnjih mesecih, so še zapisali v sporočilu za medije.

avtocestna policija Slovenija Skakal po avtocesti in povzročil verižno trčenje šestih vozil

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.