Slovenija
4 ogledov

´Ogroža nas kriza vrednot´

Uran je na Brezjah dejal, da je za pravo in učinovito reševanje krize treba pois
1/22
Žurnal24 main
Ljubljanski nadškof Alojz Uran je ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Brezjah vernikom dejal, da se nahajamo v času, za katerega je značilna dolgotrajna kriza vrednost.

Po njegovih besedah je tako za pravo in učinkovito reševanje krize treba poiskati njene vzroke. V ozadju tako poteka dolgotrajna kriza vrednot, ki so za osebno in družbeno življenje nujno potrebne, kot so poštenost, pravičnost in enakopravnost.

˝V krizi smo odvisni drug od drugega˝
Ekonomska in socialna kriza, ki je zajela tudi Evropo in Slovenijo pa pokaže, kako smo v dobrem in hudem odvisni drug od drugega. Propadanje podjetij, brezposelnost, razkorak med bogatimi in revnimi ter napoved pandemije nove gripe v ljudeh povzročajo strah, negotovost in stisko, je dejal nadškof. To pa lahko po njegovem mnenju pomaga premagovati Marija.

˝Človek je spregledal svoje bistvo, da je namreč telesno in duhovno bitje in da ne živi samo od kruha, imetja, denarja, užitkov in časti,˝ je prepričan ljubljanski nadškof. Ob tem je dodal, da ˝tudi krivične strukture, ki povzročajo toliko trpljenja˝ , ne nastanejo same od sebe, ampak jih ˝ustvarja človek z neodgovornim ravnanjem, s krivičnimi zakoni, ki ne spoštujejo človekovega dostojanstva in zastrupljajo odnose med ljudmi in do bivanjskega okolja˝ .

Kot je poudaril, človek ni gospodar svojega življenja in sveta, v katerega je postavljen, marveč njegov začasni oskrbnik.

Na Brezjah okoli 4000 ljudi

Romarsko središče na Brezjah je bilo v začetku leta 2000 razglašeno za narodno svetišče Slovenije. V tem največjem slovenskem romarskem središču, kjer vsako leto 15. avgusta pripravijo slovesnost, se je letos po ocenah brezjanskega romarskega urada zbralo nekaj več kot 4000 ljudi.

Kot je pojasnil predstavnik Turističnega društva Brezje Franci Dežman, so romarji prišli s 1600 avtomobili in tremi avtobusi. Po besedah predstavnika romarskega urada Bogdana Rus pa letos na Brezjah pričakujejo 420.000 obiskovalcev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.