Slovenija
13 ogledov

“Ogroženi eni in drugi”

Varuhinja se bo na policiji pozanimala, kakšna je njihova strategija za zaščito Žurnal24 main
Varuhinja. Poslušala tako pritožbe Romov kot tistih, ki imajo z Romi težave.
Presenečena sem nad podatkom, da imajo 12 ali 13 let stare romske deklice že otroke.
Zdenak Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic

Novo mesto. Največ pritožb je Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic, včeraj, ko je uradovala v Novem mestu, slišala na temo romske problematike.

Župan mi je pojasnil, da se urejanje romskega naselja vleče, ker se je zataknilo pri prenosu lastništva zemljišča, tako da ne morejo pridobiti evropskih sredstev,” je povedala Čebašek Travnikova. Janez Doltar, na občini odgovoren za romska vprašanja, je ob tem dodal, da tudi če se bo v Žabjaku zgodil prenos lastništva z ministrstva za obrambo na občino, okoliški prebivalci ne bodo soglašali z legalizacijo, če pa vsak dan poslušajo streljanje.

Kakšna je rešitev.Eno z drugim. Rešitve težav z romsko populacijo se ne da potegniti iz rokava, saj so problemi različni, a globalna rešitev je v izobraževanju pripadnikov romske skupnosti in zagotavljanju osnovnih življenjskih razmer za njihovo bivanje, je prepričana Čebašek Travnikova.

Nemoč policije
Neromski prebivalci so se po njenih besedah pritoževali tudi nad nemočjo policije pri posredovanjih ob streljanju v Žabjaku ali Brezju. “Naredili bomo poizvedbe, saj prebivalci navajajo, da se policisti bojijo v romska naselja,” je napovedala.

Ogroženi so oboji, tako tisti romski prebivalci, ki živijo brez vode, kot neromski, ki od države upravičeno pričakujejo, da bo zavarovala njihovo lastnino in osebno varnost,” meni Čebašek Travnikova.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.