Slovenija
5 ogledov

Ogroženost bo večja zjutraj

Avstrija Kleine zeitung
Slovenska vojska tudi danes na tistih območjih Slovenije, ki so jih v ponedeljek prizadele poplave, pomaga prizadetim pri odpravljanju posledic vodne ujme. Avstrijci spet praznijo bazene, pretok se je povečal.

Na avstrijskem Koroškem praznijo vodne bazene na reki Dravi, zato se bo njen pretok spet povečeval. Gre za preventivni ukrep, ki bi ga morali Avstrijci izvesti že pred zadnjimi padavinami, s čimer bi omilili tudi posledice poplav v Sloveniji, piše 24ur.

Kot je za nas povedal Janez Merc, načelnik uprave Ptuj, je stanje na območju Ptuja trnutno mirno, po polnoči pa pričakujejo dodatni spust, kar pomeni, da bo ogroženost pri nas večja zjutraj. "Drava je razlita, a na novo ne ogroža hiš," še dodaja Merc.

Na terenu še 600 vojakov

Od jutranjih ur je na terenu znova 600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske z delovnimi stroji, še tisoč pa jih je v pripravljenosti v celjski in mariborski vojašnici.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, so vojaki v pripravljenosti na voljo za morebitne okrepitve, če bo civilna zaščita izrazila potrebo po dodatnem angažiranju Slovenske vojske na poplavljenih območjih.

Pomagajo tudi prizadetim na drugih območjih

Prizadetim v poplavah vojska danes pomaga na območjih Ptuja, Radelj ob Dravi, Dravograda, Markovcev, Gorišnice, Spodnjega Dupleka, Vuzenice, Ljubnega ob Savinji, Luč, Šoštanja, Gornjega Grada, Šmartnega ob Paki, Slovenj Gradca, Rečice ob Savinji in Črne na Koroškem.

Slovenska vojska bo tudi ob koncu tedna z manjšim številom pripadnikov pomagala na prizadetih območjih, prihodnje leto pa bo znova pripravljenih 1.600 pripadnic in pripadnikov, so še zapisali na ministrstvu.

Najmanj 11 milijonov evrov škode

Reke Drava, Meža in Mislinja, ki so se v ponedeljek znesle nad občino Dravograd, so povzročile za najmanj 11 milijonov evrov škode, je ocenila dravograjska županja Marijana Cigala. Pojasnila je, da je bilo med vodno ujmo največ uničenih stanovanjskih objektov, delno tudi industrijski, veliko škode je tudi v kmetijstvu.

Cigalova pričakuje, da bo škoda še bistveno višja, saj vsa dravograjska podjetja še niso dostavila podatkov o škodi, prav tako niso znani stroški čiščenja in odvoza naplavljenega materiala. Županja tudi ugotavlja, da imajo precej škode tudi na cestah in komunalni infrastrukturi.

Območna organizacija Rdečega križa Dravograd je odprla transakcijski račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za občane, ki so žrtve poplave. Na sedežu organizacije pa lahko oškodovanci dvignejo pakete hrane, oblačila in šolske potrebščine.

Tudi Karitas oškodovancem nudi pomoč pri hrani, oblačilih in čistilih, in sicer vsak delovni dan med 9. in 10. uro dopoldne ter med 17. in 18. uro popoldne na sedežu Karitasa v Dravogradu.
Občani se prav tako lahko za pomoč in informacije obrnejo tudi na dravograjsko občino.

V Velenju prevozne že skoraj vse ceste

Škoda po ponedeljkovih poplavah v velenjski občini po preliminarni oceni znaša 2,5 milijona evrov. Doslej je občinska komisija evidentirala več kot 70 plazov, približno 100 hiš pa je zalila voda, so danes sporočili z velenjske občine. Na območju velenjske občine so uspeli zagotoviti prevoznost vesh cest, neprevozna je le cesta pri odcepu Ževart v Paki.

Na najbolj poškodovanih delih strug potokov Lepena in Sopota bodo danes čistili nanose peska. Če ne bi pravočasno ukrepali, bi lahko potoka ponovno prestopila bregove in s tem povzročila še večje uničenje javne infrastrukture in tudi stanovanjskih hiš, ocenjujejo na velenjski občini.

V naslednjih dneh bo občina nadaljevala s sanacijo brežin reke Pake in pešpoti med Jenkovo cesto in Cesto talcev, ceste v Velunjskem grabnu ter ceste Plešivec-Sopota v Škalah.

Danes bodo skušali urediti tudi vodooskrbo za hišo v Plešivcu, ki ji je plaz uničil lastno oskrbo z vodo.

Komentarjev 6
  • Janko Kaiser 09:06 10.november 2012.

    Je težko napisat pretok Drave v Dravogradu.

  • KLOBO 19:00 09.november 2012.

    Zakaj ne bi pa še mi malo praznili jedrsko v Krškem, pa jim pošljemo kakšen oblaček radioaktivnih substanc!! Tem Jodlarjem !!

  • bla_blabla 14:07 09.november 2012.

    Kaj ti si dosti al ogromno prtegjen???