Slovenija
60 ogledov

Ohladitev poiščite v rekah in jezerih

Kolpa
1/8
Konec tedna bo vroč, zato si ohladitev poiščite v rekah, jezerih ali morju. Mi vam predlagamo kolesarjenje po Iškem vintgarju, veslanje po Kolpi in spanje na senu, vzpon na Golico in obisk muzeja na prostem Rogatec.

Vzpon na "narcisno goro"

Za pobeg pred vročino vam svetujemo vzpon na Golico (1835), ki je ena najbolj zelenih gora v Karavankah. Do koče, ki leži približno 250 metrov nadmorske višine nižje od vrha, boste s planine pod Golico po lažji poti potrebovali le dobro uro hoje, po daljši in napornejši, a zaradi razgledov veliko zanimivejši pa dve do tri ure.

Golica je znana po poljanah narcis, ki v nižjih predelih cvetijo v maju, višje pa junija. V poletnih mesecih pa lahko občudujete visokogorsko cvetje, med drugim gorski dimek in alpski lisičjak.

Kolesarjenje po Iškem vintgarju

V vročini predlagamo zmerno kolesarjenje, zato je naš predlog lažji kolesarski izlet od Ljubljane do Iškega vintgarja. Pot je dolga približno 14 kilometrov, zanjo pa boste potrebovali eno uro.

Če se boste proti Iškemu vintgarju podali iz centra prestolnice, pojdite po Dolenjski cesti do Ižanske in se po njej peljite do kraja Iška Loka. Tam zavijte desno in se peljite skozi vas. Ko se boste pripeljali v Staje, pot nadaljujte naravnost do Iške vasi, kjer boste kmalu zagledali reko Iško.

Zaradi vročine vam svetujemo, da se na izlet odpravite v jutranjih urah. Čez dan zavetje poiščite pod kakim drevesom, se ohladite v Iški, lahko pa si na tamkajšnjih prostorih za piknik spečete tudi kosilo.

Veslajte po Kolpi in prespite na seniku

Možnosti za veslanje po Kolpi je ogromno. Mi vam predlagamo zgornji tok, v okolici mejnega prehoda Petrina, kjer je manj turistov, voda pa bolj deroča, a po drugi strani tudi nižja, zato se vam lahko zgodi, da boste na določenih predelih namesto veslanja, morali hoditi.

Kolpa | Avtor: Jure Petkovšek Jure Petkovšek
Za spust po reki Kolpi so najbolj priljubljeni mini rafti, lahko pa si izposodite tudi kajake in kanuje.

Če imate le čas, se na Kolpo odpravite za dva dni, saj je možnosti za prenočitev veliko. Ob bregovih Kolpe se razprostira več manjših kampov, zato boste brez težav našli prosto mesto.

Za še večje doživetje pa vam predlagamo, da prespite na senu. Možnosti za to je več, med drugim v vaseh Dol in Prelesje, za nočitev tam pa boste odšteli med petimi in šestimi evri.

Poučen konec tedna

Družinam tokrat svetujemo obisk muzeja na prostem Rogatec, ki je največji tovrstni muzej v Sloveniji.

Muzej bo navdušil ljubitelje stavbne dediščine, ki si bodo med drugim lahko ogledali Šmitovo hišo, poljsko stranišče, vodnjak - štepih na čapljo, čebelnjak, svinjak - štalunci, kozolec, lodn - trgovino z mešanim blagom in viničarsko hišo.

Če se boste pravočasno najavili, pa se boste lahko poizkusili v pripravi in peki kruha, izdelavi rož iz krep papirja, pletenju kitic iz ličja, hoji po hoduljah, izdelavi piščali iz lubja ter ličkanju oziroma luščenju koruze.

Ste omenjene destinacije že obiskali ali pa vas niso prepričale?

Poglejte si, kaj smo vam predlagali v minulih tednih in gotovo boste našli primeren izlet zase. Predlagali smo vam že: Peco, Klodičevo kolesarsko pot, skrivnostno Divje jezero in Kočo pri čarovnicipohod Po poti pastirjev, kolesarjenje po Poti sivih čapelj, obisk Snežne jame in konec tedna na kmetijiČokoladnico Olimje ali Akvarij Piran,obisk gradu Grad in podzemne cerkve ter vzpon na Okrešelj, kolesarjenje po Brežiški poti, potep po istrskem podeželju in taborjenje v živalskem vrtu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.