Slovenija
15 ogledov

OI: kje vse vas lahko prinesejo okrog

olimpijske igre 2012 olimpijski krogi EPA
Tudi nekateri Slovenci si bodo olimpijske igre, ki se začnejo v petek, ogledali v živo v Londonu. In ker je to tudi priložnost za zaslužek prevarantov, je ZPS pripravila praktične nasvete, kaj recimo storiti, če ugotovite, da soba, ki ste jo plačali, sploh ne obstaja.

Cene namestitev v Londonu so že nekaj mesecev pred olimpijskimi igrami krepko poskočile, zato mnogi turisti iščejo cenejše možnosti za namestitev. To so izkoristili tudi prevaranti, ki na spletu objavijo informacijo, da oddajajo sobe, ki jih v resnici ni.

"Kolegi iz Evropskega potrošniškega centra v Londonu opozarjajo, da se bo lahko povečalo število prevar, zato bodite še posebej pozorni na tiste ponudnike, ki zahtevajo plačilo prek bančnega nakazila. Ne plačujte z Western Union ali s sistemom MoneyGram, saj ne omogočata sledenja nakazilu," svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Plačane sobe ni

Če pridete v London in ugotovite, da na danem naslovu ni nobenega ponudnika sob, o tem obvestite britansko policijo, povežite pa se tudi z Evropskim potrošniškim centrom v Londonu. Kljub temu se morate zavedati, da denarja, če ste sobo plačali vnaprej prek spleta, najverjetneje ne boste več videli, saj je spletne prevarante težko odkriti. Zato res temeljito preverite ponudnika, preden mu plačate prek spleta.

Kaj, če najdete cenejšo namestitev?

Lahko se tudi zgodi, da ste namestitev že plačali, potem pa odkrili cenejšo možnost, vendar povračilo stroškov v primeru odpovedi prvotne rezervacije ni samoumevno. "Če ste rezervirali prenočišče na spletu, morate vedeti, da nimate zakonske pravice do odstopa od pogodbe v najmanj sedmih dneh, tako kot to velja za večino drugih spletnih nakupov," opozarjajo na ZPS. Zato pred plačilom preverite, kakšni so pogoji odstopa od pogodbe.

Izginule vstopnice

Poleg prevar z namestitvami je med športnimi dogodki priljubljena tudi prevara s prodajo vstopnic. Tudi tukaj bodite pozorni, od koga jih kupujete, ne glede na to, ali gre za nakup prek spleta ali jih kupite pri kakšnem prodajalcu. Kaj lahko se zgodi, da v primeru nakupa prek spleta vstopnic ne boste dobili, v primeru nakupa pri prodajalcu pa, da je vstopnica ponarejena. Nakup vstopnice "po ugodni ceni" pri bolj ali manj neznanih ponudnikih se po navadi izkaže za stran vržen denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.