Slovenija
32 ogledov

Oklestili učno pomoč, veliki rezi še prihajajo

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan Nik Rovan
Ker sindikati niso pristali na zadostno varčevanje, mora varčevati ministrstvo. Učiteljem za učno pomoč ne bodo več plačevali posebej, pač pa bo to del delovne obveznosti, šolo v naravi bodo subvencionirali le socialno najbolj šibkim. Ministrica pravi, da ti ukrepi ne bodo dovolj.

Ministrstvo za izobraževanje je 1. januarja začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava privarčevati deset milijonov evrov, do konca januarja pa mora ministrvo zagotoviti še 25 milijonov evrov za izplačilo druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Učne pomoči ne ukinjajo – na ministrstvu trdijo, da je to napačna informacija. Učna pomoč bo ostala, pravijo, a se bo vključila v delovno obveznost učiteljev. Dodatna učna pomoč se zdaj plačuje kot povečan obseg dela ali pa je plačana preko podjemne pogodbe. S spremembo financiranja učne pomoči ministrstvo namerava privarčevati tri milijone evrov.

Med drugim ugotavljajo, da naj bi se odločbe za dodatno učno pomoč dodeljevanje prepogosto. "Na šolah je število ur učne pomoči različno, od 2, 4, 20, 30 ur na teden. Izstopala je šola,  ki ima 544 učencev in kar sto ur učne pomoči na teden," je dejala ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar.

Ministrstvo bo varčevalo tudi pri šolah v naravi. Doslej so subvencionirali stroške šole v naravi za eno generacijo učencev osnovne šole. Subvencijo so doslej lahko dobili vsi učenci, oziroma je o tem odločala šola, odslej pa jo bodo lahko le socialno najbolj šibki.

Poleg tega ministrstvo šolam znižujejo sredstva, ki jim jih namenjajo na posameznega dijaka, omejujejo tudi število vpisnih mest, ki jih financira ministrstvo na zasebnih glasbenih šolah. Znižujejo tudi plačilo za izvajanje interesnih dejavnostih v osnovnih šolah.

Del omenjenih deset milijonov bodo po besedah ministrice privarčevali z zniževanjem materialnih in drugih stroškov na ministrstvu. Znižali bodo stroške splošne in poklicne mature, zaključnega izpita in nacionalnega preverjanja znanja ter poklicnega maturitetnega tečaja.

Neizpogajana sredstva priletijo kot bumerang

Vsi ti ukrepi pa po besedah ministrice ne bodo dovolj. Ministrstvo za finance namreč zaradi nižjega izplena pri pogajanjih s sindikati od njih zahteva, da poiščejo dodatne prihranke v višini nekaj deset milijonov.

"Nekateri so se ob zaključku pogajanj med vlado in sindikati morda počutili zmagovalci, vendar je to kot bumerang, ki se vrne. Neizpogajana sredstva priletijo nazaj. Zaradi premalo privarčevanih sredstev v pogajanju s sindikati, bomo morali prihranke iskati neposredni proračunski porabniki," je bila jasna Setnikar Cankarjeva.

Če bodo zahteve previsoke, bo odstopila

Ministrica je kljub visokim zahtevam finančnega ministrstva prepričana, da bodo na koncu našli skupni jezik. Upa tudi, da bo k reševanju finančnih težav delno prispevala višja gospodarska rast, ki bi lahko povečala prilive v proračun. V primeru, da bodo zahteve po rezanju stroškov tako visoke, da šolstvo ne bi moglo delovati, pa bo odstopila, je napovedala.

SVIZ: Gre za enostranske poteze

Po Štrukljevi oceni glavnega tajnika sindikata učiteljev Sviz Branimirja Štruklja je neproduktivno, da vlada zdaj sili posamezne resorje, da privarčujejo sredstva, ki jih njej ni uspelo privarčevati v pogajanjih o plačah s sindikati javnega sektorja. "Takrat je vlada rekla, da je z izpogajanim zadovoljna, zdaj pa po ovinku z enostranskimi potezami predvideva nekatere ukrepe. To ne more pripeljati drugam kot do konflikta," pravi Štrukelj.

Kot popolnoma neracionalno ocenjuje zahtevo finančnega ministrstva, naj ministrstvo za izobraževanje poleg že omenjenih 10 milijonih evrov letos privarčuje še nekaj dodatnih deset milijonov. "To bi namreč pomenilo le poseg v položaj zaposlenih, ki pa ni mogoč zaradi dogovora s sindikati javnega sektorja, ali pa zares brutalen poseg v kakovost šolstva," opozarja Štrukelj.

Glavni odbor Sviza je ministrstvo danes pozval, da ukrep umakne. Opozarjajo, da je ministrstvo pri uvedbi omenjenega ukrepa "nesporno kršilo dogovor, sprejet na pogajanjih o oblikovanju plač za leto 2015, ki je za ukrepe, vezane na posamezni resor, predvideval predhodno usklajevanje z reprezentativnimi sindikati".

Preberite še komentar: Šolstvo je tako kot praktično cela država v primežu različnih interesov in ni ga junaka, ki bi stvari prijel naravnost za roge.

Komentarjev 21
  • mph 15:34 14.januar 2015.

    Predvidevam, da imaš doktorat iz ekonomije ali si politolog, da pripisuješ probleme, ki si jih ti in tebi podobni ustvaril z nesposobnostjo, temu javnemu sektorju.

  • BenX 07:52 14.januar 2015.

    ce so doma tvoji froci se ne pomeni, da so tudi ucitelji. so se nekaj dni po zacetku pocitnic povecini po solah, tudi nekaj dni pred koncem zacnejo. sicer pa, koliko dni dopusta imas ti? grem stavit, da si vec ...prikaži več doma. in pa se nekaj, jaz vstanem ob petih in vcasih tudi po 13 ali 14 ur delam. do sluzbe pa imam 77 kilometrov! si se vedno pameten? verjemi, da niti pod razno nebi htel zamenjat z nobenim uciteljem.

  • Zoran Jovanovic 07:49 14.januar 2015.

    seveda vzamite otrokom tisto, za kar niste imeli jajc. Udarite že enkrat po mizi in očistite ta javni sektor. Plače na minimum, komur pa ni všeč vedno obstaja možnost zaposlitve drugje.