Slovenija
18 ogledov

Okoli 1000 študentov ne dobi postelje

"Za 66 evrov dobijo študentje zakurjeno sobo s toplo vodo, pa še direktorja lahk Žurnal24 main
Jutri se izteče rok za prijavo bivanja v študentskih domovih in pri zasebnikih. Prežljeva poudarja, naj študentje oddajo vloge v roku, tudi če so te nepopolne. Študentska postelja že za 40 evrov.

"Rok za prijavo za bivanje v študentskih domovih in pri zasebnikih se izteče v torek, 10. avgusta, ob 11. uri zvečer, veljavne pa so vse prijave, ki jih prejmemo 12. in 13. avgusta," nam zatrdi Ksenija Preželj, direktorica zavoda Študentski domovi v Ljubljani. Koliko prijav so za zdaj prejeli, nam Prežljeva ni mogla povedati, podatki pa bodo po njenih besedah znani v prihodnjih dneh.

Bodočim študentom svetujem, naj do roka oddajo vlogo, vsa potrebna dokazila pa lahko predložijo tudi kasneje.
Ksenija Preželj

Vlogo oddajte tudi brez potrebnih dokazil!
Prežljeva poudarja, da ogromno prijav prejmejo po predpisanem roku. "Če gre za blazno resen razlog, zakaj je posameznik zamudil rok, tega seveda kasneje tudi upoštevamo. Nekateri prosilci sicer še nimajo končanih matur, ne vedo na kateri faks bodo šli, zaprta so tajništva srednjih šol … Vedno znova poudarjamo, naj oddajo vlogo, tudi če je ta popolnoma in brez potrebnih dokazil."

Direktorica doda, da študenti večinoma izvisijo sami od sebe, ker oddajo nepopolne vloge, ki jih potem ne dopolnjujejo ustrezno, čeprav to možnost imajo. Okoli 30 odstotkov študentov, ki že oddajo vlogo, se jih potem premisli. "Vsako leto dobimo okoli 10, 12 tisoč vlog, prvega sprejema je okoli štiri tisoč, ostalo pa so ponavadi podaljševanja."

Izvisi jih okoli tisoč

Prežljeva poudari, da je problem v tem, da študentje potrebujejo stanovanje do 1. oktobra. "Med petsto in tisoč jih ostane brez postelje, prvi večji odhod iz mesta je marca, tako da se takrat ponudijo nova mesta, ki pa večinoma ne pomagajo, saj si študentje sami najdejo stanovanja."

Da bi bil problem rešen, bo potrebovali še najmanj tisoč postelj.
Ksenija Preželj

Investitor v nove postelje je vedno ministrstvo za šolstvo. "Za drugo leto načrtujemo 70 novih postelj, ki bodo posledica nadgraditve enega bloka, leta 2012 pa še dodatnih 50," poudari Prežljeva in doda, da je ogromno primernih lokacij za gradnjo novih študentskih domov v Ljubljani “pojedla“ stanovanjska gradnja. "Ker ministrstvo ne daje novih lokacij, MOL pa jih ni dala še za noben dom, je vse skupaj izredno dražje."

Postelja že za 40 evrov
Povprečna cena študentskega domovanja je 66 evrov, najnižja pa se spusti tudi na 40 evrov. Če želi imeti študent v študentskem domu svojo sobo, bo zanjo odštel med 120 in 150 evrov.

"Pri subvencioniranih zasebnikih je najvišja dovoljena cena 100 evrov, se pa zgodi, da ti zasebniki včasih zahtevajo plačilo nečesa, kar nam ni znano," pove Prežljeva. Za spodbuditev zasebnikov omenimo, da je državna subvencija na enega študenta okoli 40 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.