Slovenija
20 ogledov

Okoli 200 jih je hodilo čez cesto

Protest v Škofji Loki
1/13
Anže Petkovšek
Škofjeločani imajo dovolj zapletov z obvoznico.

Škofjeločani že desetletja opozarjajo na nujnost dokončanja izgradnje poljanske obvoznice, ki bi omogočila umik regionalnega prometa iz središča mesta, danes pa so zadeve prevzeli v svoje roke in se podali na cesto. Zbralo se je večje število ljudi in hodilo čez prehode za pešce ter na ta način oviralo promet.

Nosili so transparente z napisi "Zahtevamo obvoznico takoj!", "Hvala Evropa - Slovenija?" in "Kdo se tu norčuje iz nas?". Kot so povedali, včasih za prečkanje ceste porabijo tudi po 15 minut in več, okoli osme ure zjutraj pa je to skoraj nemogoče. Navajajo, da gre v povprečju na uro mimo 27 tovornjakov, ki vozijo tudi takrat, ko je to uradno prepovedano (med 5. in 8. uro ter med 14. in 16. uro).

Protest zaključen, policija s prijavo

Policija napoveduje, da bo proti posameznim protestnikom sprožila prekrškovni postopek. "Uporaba javne ceste, s katero se zasede cestišče z namenom oviranja prometa ali preprečevanje prometa na njej prepovedana," je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj. Za prekršek je predvidena globa 400 evrov. 

Do konfliktov med policijo in protestniki sicer ni prišlo. "Policisti so na kraju dali prednost mirni obliki reševanja in odpravi konfliktne situacije," so sporočili s policije.

Zapleti z izborom izvajalca

Na zadnji izbor izvajalca za dokončanje poljanske obvoznice sta bila podana dva revizijska  zahtevka, o katerih naj bi predvidoma odločali še v tem tednu.

"Zaskrbelo nas je dejstvo, da sta na izbor izvajalca prispeli dve pritožbi," je pred dnevi dejal gorenjevaški župan Milan Čadež, ki pa vendarle pričakuje, da bo znala Direkcije RS za ceste že v prvem koraku argumentirano zavrniti pritožbi, ki zdaj zavirata podpis pogodbe in začetek del za nadaljevanje gradnje obvoznice.

Na direkciji za ceste so že večkrat opozorili, da v primeru, če se bo Državna revizijska komisija pritožnikom ugodila, poljanska obvoznica verjetno ne bo končana do konca leta 2015. S tem pa bodo evropska sredstva v višini nekaj več kot 27 milijonov evrov izgubljena, kar lahko pomeni, da cesta ne bo dokončana.

Komentarjev 7
  • jakec1575 21:18 27.november 2013.

    Se strinjam. Če jih je vodila prosta volja in se na prehodu niso ustavljali ter le prečkali, bodo ob pritožbi te kazni padle. Pravico je 4-letni otrok. Samo kvalitetne pritožbe potrebujejo.

  • Bralec 20:57 27.november 2013.

    ha ha ha al pa se tam nikol ni bil ha ha ha

  • Lavdan 20:14 27.november 2013.

    Leta 1979 se je začela graditi poljanska cesta in od takrat jim obljubljajo obvoznico. Menda jih razumete, da jim je 34 let nategovanja dovolj.