Slovenija
0 ogledov

Okoli tisoč jih je prišlo

Največ zanimanja so pritegnile stojnice zdrave prehrane s sadjem, zelenjavo, nap Žurnal24 main
Dan zdravja. Organizirali so ga desetič. Zanimanje za prireditev je vse večje.
"Opažamo povečano zanimanje za lastno zdravje in pomembno je, da je to takrat, ko smo še zdravi, ne ko zdravnik ugotovi povišan holesterol, krvni sladkor, debelost ali se že pojavijo težave," pove Tadeja Bizjak, koordinatorica zdravstvenovzgojnih programov v Zdravstvenem domu Piran.

 

Za srce in ožilje

Tako preprosto. Izbirajte zdrava živila, zdrav način kuhanja in uživajte čim manj slano ter mastno hrano, veliko sadja in zelenjave, alkohol pa v zmernih količinah. Opustite kajenje, poskrbite za zadostno gibanje in dosezite ciljno težo. Obenem se čim bolj izogibajte stresu.

V soboto so organizirali dan zdravja, že desetega v zadnjih petih letih; poteka pod pokroviteljstvom občine in v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Lucija, sovpadal pa je tudi svetovnima dnevoma hoje in prehrane.

Spremeniti življenjski slog

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi s spremembo življenjskega sloga lahko preprečili 80 odstotkov koronarnih bolezni srca, devetdeset odstotkov sladkorne bolezni tipa dve in več kot trideset odstotkov raka, je še poudarila Bizjakova. Odziv obiskovalcev je bil precejšen, saj so jih našteli okoli tisoč.

Ambulanta za diabetes je imela dan odprtih vrat, 80 občanov si je že na tešče izmerilo holesterol in krvni sladkor, 60 se jih je udeležilo testa hoje na dva kilometra, na stojnici promocije zdravja pa so približno sto ljudem izmerili krvni pritisk. Predstavili so nov analizator telesne sestave, ki ga je doniral Adriatic Slovenica, poučevali so nordijsko hojo, tam je bil otroški kotiček in na vsakem koraku so predstavljali pestre preventivne programe, ki se izvajajo v tamkajšnjem zdravstvenovzgojnem centru.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.