Slovenija
20 ogledov

Okrevanje je lahko krhko

Boštjan Vasle Dejan Mijović
Podatki iz realnega gospodarstva so po Umarjevih ocenah boljši od tistih v lanski prvi polovici leta. Razmere na trgu dela so se sicer zaostrile, a po seštevku vseh dejavnikov ne bodo spreminjali ocen gospodarske aktivnosti.

Takšne napovedi na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pripisujejo boljšim razmeram v mednarodnem okolju in temu, da se je država začela posvečati področjem, ki so najbolj problematična, to je sanaciji bančnega sistema. Vendar morajo temu slediti ukrepi in pogoji za razdolževanje podjetij, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Umarja Boštjan Vasle.


"V zadnjih mesecih se razmere v gospodarstvu in na finančnih trgih v evrskem območju izboljšujejo, a je še naprej potrebna previdnost. To okrevanje je krhko in že najmanjši dogodek bi ga lahko zavrl," je poudaril in navedel, da je tudi v Sloveniji navzoče nadaljnje izboljšanje na področju izvoza in gradbeništva. Slovenija je izboljšala položaj tudi pri konkurenčnosti.

K izvozu, ki je glavni dejavnik gospodarske rasti, se je priključilo tudi okrevanje in rast gradbene dejavnosti, je povzel izsledke najnovejše Umarjeve publikacije Ekonomsko ogledalo. S tem so povezani različni infrastrukturni projekti in dobro črpanje evropskih sredstev v lanskem letu.

Izboljševanje relativnega položaja

So se pa izboljšali kazalniki konkurenčnosti gospodarstva. Lani se je nadaljeval pozitiven trend pri stroškovni konkurenčnosti, kjer je bilo izboljšanje med največjimi v evrskem območju, poslabšanje cenovne konkurenčnosti pa je bilo med nižjimi.

"Relativni položaj gospodarstva na področju konkurenčnosti se v območju evra izboljšuje tretje leto zapored, še vedno pa je manj ugoden kot pred začetkom krize," je izpostavil. Kot pa je opozoril, je pozitiven premik zaznati pri predelovalnih dejavnostih, medtem ko ga v nemenjalnem sektorju ni.

Ne pričakuje sokov glede inflacije

Domače in mednarodne ustanove se po njegovih besedah strinjajo, da bo območje evra po lanski malenkostni stagnaciji letos doseglo približno enoodstotno rast. Negativno tveganje za gospodarsko rast je predvsem zelo nizka inflacija.

Ta pa Sloveniji po njegovih besedah ne predstavlja grožnje. Pomemben del lanske nizke inflacije je bil posledica davčnih sprememb oziroma dviga DDV. "Za letos pričakujemo, da bo inflacija ostala umirjena, in ne pričakujemo posebnih šokov," je dejal in menil: "V zadnjih mesecih smo imeli na mesečni ravni deflacijske trende, v daljšem obdobju pa še vedno govorimo o inflaciji."

Na Umarju čakajo ocene škode, ki jo je država utrpela ob nedavni ledeni ujmi. "Prve ocene o škodi kažejo, da ne gre za nezanemarljive številke, ki bodo verjetno vplivale tudi na celotno gospodarsko aktivnost v letošnjem letu," je še povedal Vasle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.