Slovenija
168 ogledov

Okrožno sodišče začelo stečaj Adrie Airways

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways adria airways
Kranjsko okrožno sodišče je začelo stečajni postopek Adrie Airways.

Vodstvo družbe je v ponedeljek zaradi insolventnosti družbe predlagalo stečaj podjetja. Stečaj bo vodil upravitelj Janez Pustatičnik, upniki letalskega prevoznika pa imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve in izločitvene pravice v stečajnem postopku.

Zadnji dan roka za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku je tako 3. januar 2020, je razvidno iz današnje objave okrožnega sodišča na spletni strani Ajpesa.

Novi lastniki napovedovali rast, končalo pa se je s stečajem

Vodstvo Adrie Airways je v ponedeljek sporočilo, da morajo zaradi insolventnosti družbe in v skladu z zakonskimi določbam zaradi položaja, v kakršnem se je Adria znašla, predlagati stečaj podjetja.

Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja. Leta 2017 je izguba dosegla 5,4 milijona evrov, v lanskem letu pa po neuradnih informacijah 18,9 milijona evrov. Samo v prvih šestih mesecih letos naj bi družba ustvarila že za več kot 20 milijonov evrov čiste izgube.

Adria je na koncu ostala brez vseh lastnih letal, več najetih so ji v zadnjih tednih zasegle lizinške hiše zaradi neplačanih dolgov. Prav tako je družba, ki ima 558 zaposlenih, dolžna del avgustovskih plač, za september naj jim ne bi plačali socialnih prispevkov.

Adria Airways Adria Slovenija Zaposleni prst uperili v vlado. Vse vlade.

Tuje družbe z novimi povezavami 

Letalska družba Lufthansa in njena hčerinska družba Swiss, obe iz Star Alliance, bosta po stečaju Adrie Airways z zimskim voznim redom ponudili povezave ljubljanskega letališča do Frankfurta, Münchna in Züricha. Nove povezave je Lufthansa že uvrstila na vozni red. Od danes so v prodaji tudi karte za novo linijo Brussels Airlines v Bruselj.

Lufthansa bo potnikom od 27. oktobra ponudila dva dnevna leta med Ljubljano in Frankfurtom, v München bodo leteli od 1. novembra. Swiss pa bo s 27. oktobrom Ljubljano povezal z Zürichom.

Že v torek je Brussels Airlines napovedal, da bo s 4. novembrom znova povezal Ljubljano in Bruselj, na tej relaciji bo letel šestkrat tedensko. Belgijski prevoznik bo letenje opravljal s 141-sedežnim letalom Airbus A319, so danes pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika.

"Veseli smo, da se je na potrebe trga po prenehanju letenja Adrie Airways tako hitro odzval belgijski Brussels Airlines. Prepričan sem, da bo prevoznik s privlačno mrežo letov pritegnil številne poslovne in turistične potnike. Upamo, da se bo to odrazilo na zasedenosti letal že v začetnem obdobju letenja in bo prevoznik v prihodnje linijo okrepil z dodatnimi leti," je ob tem danes ocenil poslovni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir.

Povezave pa krepijo tudi že prisotni prevozniki. Air France je število letov povečal s šest na 13 tedensko, obenem pa se številu potnikov prilagaja z večjim letalom. Družba LOT Polish Airlines je število letov povečala s sedem na osem tedensko, zadnje čase pa pogosto letijo tudi z večjim letalom Boeing B737.

Težave za imetnike vozovnic

Stečaj Adrie Airways predstavlja težave za vse tiste potnike, ki so se z vozovnicami za Adriine lete znašli v tujini. "Slovenski državljan, ki potuje po svetu z letalsko vozovnico, katere izdajatelj je postal insolventen (stečaj) in je zaradi tega letalska vozovnica preklicana, mora to urejati neposredno z letalskim prevoznikom. Če je veljavnost letalske vozovnice preklicana zaradi stečaja letalskega prevoznika, mora za nadaljevanje potovanja oziroma za povratek v domovino kupiti novo letalsko vozovnico. Slednjo lahko kupi sam oz. to v njegovem imenu storijo svojci/znanci, ki mu jo v elektronski obliki lahko tudi posredujejo," so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Več o tem, kaj svetujejo na tržnem inšpektoratu, na tej povezavi.

Medtem pa koalicija še ni sprejela odločitve, kaj bo sledilo po stečaju. Tehtajo dva možna scenarija, in sicer ustanovitev nove letalske družbe ali pa zagotavljanje drugih linij. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.