Slovenija
2437 ogledov

Koalicija še nima rešitve

slovenija 29.04.2010 kontrolni stolp, letalisce Jozeta Pucnika, Brnik; foto:Sasa Saša Despot
Koalicijski partnerji so popoldne razpravljali o možnem ukrepanju države po napovedi stečaja Adrie Airways. Po tem, ko je bil vložen zahtevek za začetek stečaja Adrie Airways, so začele padati domine.

Odločitve po srečanju premier Marjan Šarec še ni mogel predstaviti, saj, kot je pojasnil, zaenkrat na voljo še nimajo dovolj podatkov. Šlo je le za prvi informativni sestanek, je pojasnil Šarec. Na mizi sta sicer dve možnosti: zagotavljanje drugih linij ali pa ustanovitev novega nacionalnega prevoznika.

"Zaenkrat ne morem biti konkreten, to je bil prvi sestanek koalicije na to temo," je dejal in pojasnil, da so slišali predstavitev DUTB, kaj bi pomenilo, če bi se odločili za ustanovitev državnega podjetja. Vendar o podrobnostih ni želel govoriti. "Ne gre za kupovanje avta, gre za bistveno večje zadeve," je dejal in dodal, da so si zato vzeli čas za preučitev možnosti, ki so na voljo.

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da bodo v naslednjih nekaj dneh preučili prej omenjeni možnosti in na podlagi relevantnih številk sprejeli končno odločitev.

Tudi to je posledica konca Adrie Airways

Družba GoOpti, ki se ukvarja s cestnim prevozom, zaradi odpovedi letov Adrie Airways beleži velik upad potnikov, ki so jih na Adrijina letala vozili ne le iz Ljubljane, ampak tudi Zagreba, Trsta, Benetk in Celovca. Po drugi strani pa imajo zaradi tega okoli 50-odstotno povečanje povpraševanja za prevoze na okoliška letališča.

Naraslo je povpraševanje po prevozih do in iz Benetk, Trsta in Zagreba, pa tudi Pulja, Gradca in Celovca. "K sreči to področje obvladamo in se trenutno najbolj ukvarjamo z dodajanjem dovolj velikega števila zanesljivih in licenciranih izvajalcev prevozov s kombiji in osebnimi vozili v GoOpti platformo," so navedli.

Trenutno ne razmišljajo o avtobusnih linijah, saj menijo, da lahko le z osebnimi in kombiniranimi vozili ponudijo podobno izkušnjo kot z lastnim vozilom. "Torej odhod od doma ob želenih urah, ki so idealne za vaš let. Pri potovanju na letališče je namreč najbolj pomembna zanesljivost, da je prihod pravočasen in ni pretiranega prestopanja z morebitno prtljago, kar je z avtobusom nemogoče doseči za večino," so navedli.

Večje povpraševanje tudi po vlakih

Potniki, ki so soočajo s težavami zaradi odpovedanih letov letalskega prevoznika Adria Airways, se odločajo tudi za uporabo železniških prevozov. V družbi Slovenske železnice imajo večje povpraševanje in število potnikov predvsem za München, Zürich in Frankfurt. Nekoliko je poraslo tudi povpraševanje po železniških prevozih v Zagreb in na Dunaj.

Adria Airways Adria Slovenija Zaposleni prst uperili v vlado. Vse vlade.

Nomago pripravljen na okrepitev mednarodnih povezav

"Zavedamo se, da motene letalske povezave zlasti za slovenski turizem predstavljajo veliko težavo, saj do vzpostavitve novih letalskih linij z določenega letališča lahko mine tudi več kot leto dni. Z ljubljanskimi hotelirji, Turizmom Ljubljana, STO, Kongresnim uradom Slovenije, ministrstvom za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, Gospodarskim razstaviščem in Cankarjevim domom smo se že dogovorili, da bomo v naslednjem obdobju v rednih kontaktih in bomo po potrebi zagotovili dodatne prevoze potnikov," je povedal Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v družbi Nomago. "Če bi turistični ponudniki in hotelske družbe potrebovali dodatno pomoč, lahko mrežo Nomago InterCity v Sloveniji v roku enega ali dveh mesecev še dodatno razširimo in v njo vključimo tudi nekatera preostala turistično bolj občutljiva slovenska mesta." V preteklih tednih so že imeli več sestankov s slovenskimi podjetji, ki so izrazito vpeta v mednarodno trgovino.

Mednarodne linije Nomago InterCity Slovenijo povezuje z mednarodnimi letališči v Benetkah, Trevisu, Stuttgartu, Frankfurtu, Ljubljani, Trstu in na Dunaju ter z 31 italijanskimi, hrvaškimi, avstrijskimi, nemškimi, madžarskimi in slovaškimi mesti.

Adria Airways Slovenija "Ne le, da ji ne želimo dati niti centa, v tako Adrio ne nameravamo vstopiti"

Sodišče bo odločilo v treh dneh

Vodstvo Adrie Airways je v ponedeljek na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj letalskega prevoznika, ki se že nekaj časa sooča s hudimi finančnimi in operativnimi težavami. Sodišče bo o stečaju odločilo v treh dneh. Družba je odpovedala tudi vse še predvidene polete.

Ob propadu Adrie Airways si sicer Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, prizadeva nadomestiti čim več ukinjenih povezav. Za ključne linije računajo, da bodo nadomeščene kmalu, primerljiva mreža letov pa naj bi bila vzpostavljena v letu in pol. Tako bo z Brnika v Bruselj začel leteti belgijski letalski prevoznik Brussels Airlines. 

Letališče Brnik Po propadu Adrie Slovenija Letalska povezava med Ljubljano in Brusljem spet vzpostavljena

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • gustl 21:27 01.oktober 2019.

    GoOpti pa res lahko ponuja...vozila, ki imajo ogromno kilometrov, šoferji so preutrujeni, ker so pogoji dela prehudi, vozila brez ustreznih dokumentov...lahko bi našteval še in še...