Slovenija
27 ogledov

Okužba možna tudi pri neprofesionalni tetovaži

Tetoviranje. Reuters
S hepatitisom C v sloveniji okuženih do dvanajst tisoč ljudi. Le tri tisoč jih ve za okužbo.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bodo prihodnji teden anonimno in brezplačno testirali na okužbo z virusom hepatitisa B in C. "Hepatitis C je ozdravljiva bolezen še posebej zdaj, ko so na voljo nova in izredno učinkovita zdravila. Po ocenah strokovnjakov je v Sloveniji z virusom hepatitisa C okužen od pol do enega odstotka splošne populacije, torej do dvanajst tisoč ljudi, le tri tisoč, to je slaba sedmina, pa jih ve za okužbo," sporočajo to iz UKC Ljubljana.

Tvegano neprofesionalno tetoviranje

Ste morda kadarkoli pred letom 1993 prejeli kri ali krvne pripravke? Ste bili kadarkoli izpostavljeni neprofesionalnemu tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic ('pearcing')? Ste morda kdaj poskusili njuhanje drog? To so le tri od petnajstih vprašanj, za katera velja, da pritrdilen odgovor pomeni verjetnost, da je bila oseba izpostavljena virusu hepatitisa C.

Zdravljenje je učinkovito

Žal tri četrtine ljudi, ki živijo z virusom hepatitisa C, ne ve, da so okuženi, saj lahko več desetletij po okužbi živijo brez kakršnihkoli znakov bolezni. Prepozno odkrita okužba je danes glavni razlog, zaradi katerega virusnemu hepatitisu C v svetu še vedno vsako leto podleže najmanj en in pol milijona ljudi, čeprav je na voljo izredno učinkovito zdravljenje, s katerim bolezen lahko dokončno pozdravimo. "Nova zdravila omogočajo, da bomo v bodoče lahko pozdravili skoraj vsakega bolnika, pri katerem bolezen še ni dokončno okvarila organa. Na srečo imamo v Sloveniji vse možnosti, da bolnikom nudimo kar najboljšo zdravstveno oskrbo. Žal pa ne moremo pomagati tistim, ki so okuženi, a za okužbo še ne vedo in zato ne poiščejo pravočasno pomoči pri ustreznem specialistu," pravi Mojca Matičič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Če okužba ni prepoznana in zdravljena, lahko vodi do ciroze jeter, raka na jetrih in smrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.