Slovenija
48282 ogledov

Okužbe tudi v večjem trgovskem podjetju in več gostinskih lokalih

Covid-19 Profimedia
Za junijske okužbe je značilno, da so predvsem med mlajšimi in več med moškimi.

"Skrbno spremljamo epidemiološko situacijo tako doma kot v tujini," je uvodoma na današnji tiskovni konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. "Včeraj je bilo potrjenih 16 novih primerov, v bolnišnici so sprejeli desetega pacienta." 

Covid-19: UKC Maribor Covid-19 Slovenija Tudi današnji podatki o novih okužbah v Sloveniji zaskrbljujoči

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager je predstavila epidemiološko situacijo v Sloveniji. "V svetu in Evropi se število novih okužb dviguje, enako tudi v Sloveniji," je povedala Čakš Jagerjeva. Do 2. julija je bilo potrjenih primerov 1634, od tega aktivnih 136. "Ostaja nizka številka pri zdravstvenih delavcih in v DSO."

Dnevno število potrjenih primerov niha, a krivulja se dviguje. "V zadnjih 14 dneh imamo bistveno več mlajše populacije, ki zboleva," je povedala Čakš Jagerjeva. "Največje število obolelih je med 25 in 35 let, populacija je mlajša kot marca in aprila. Če smo imeli prej obolelih več žensk, jih je zdaj več med moškimi."

Infektologijnja z UKC Ljubljana Tatjana Lehko Zupanc je povedala, da tisti pacienti, ki sedaj ležijo, niso tako malo bolni, je pa res, da ne potrebujejo ventilacije. Na oddelku je ležijo različni ljudje, tudi brez pridruženih bolezni.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Vlada potrdila te novosti na meji Slovenija To bo treba predložiti ob prihodu iz Hrvaške na rumenem seznamu

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Rozman: Bojimo se, da že imamo drugi val

V Sloveniji trenutno sledimo več kot 11 skupkom okužb - to so aktivni skupki, od koder še vedno prihajajo pozitivne osebe med kontakti. "Ti clustri, ki so večinoma vzniknili iz tujine, se bodo še širili," je povedala Čakš Jagerjeva. "Opažamo tudi nekaj clustrov v družinah, v večjem trgovskem podjetju in v različnih gostinskih lokalih."

Od 139 potrjenih primerov v juniju jih je največ prišlo iz BiH, Srbije, Kosova, Hrvaške, Kazahstana, Rusije, ČG, Srbije, Švedske in ZDA. "59 jih je povezanih z importiranimi primeri, 22 z lokalnim virom okužbe oz. lokalnim prenosom," je povedala Čakš Jagerjeva. "Pri osmih ne vemo, kakšen je bil vir okužbe."

vlada seja Slovenija Najnovejši ukrepi, ki jih je sprejela vlada Hrvaška Slovenija Hrvaška na rumenem seznamu. To morate vedeti.

Epidemiološko delo zajema zbiranje podatkov in oceno tveganja ter na osnovi strokovnih smernic in algoritmov ukrepanje. "Epidemiološka slika je del ukrepanja," je poduarila Čakš Jagerjeva in se zahvaliala vsem tistim, ki so jih že anketirali. "Zavedamo se, da je težko pridobiti podatke za 14 dni nazaj. Poskušamo pridobiti podatke, da zamejimo širjenje virusa. NIJZ ni nadzorni, ampak svetovalni organ. Epidemiološko anketo uporablja za to, da ukrepa v dobrobit vseh."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Anica Kozlevčar 07:35 04.julij 2020.

    Tole skrivanje........ Nisem pa vedela, da imamo na svetu dve Srbiji!

  • Janez_53 22:28 03.julij 2020.

    In zakaj hudiča ne poveste, kateri "večji trgovski center" je to??? So ti privilegirani in se ne sme razvedeti med rajo?

  • Waltter 19:36 03.julij 2020.

    Infektologijnja z UKC Ljubljana Tatjana Lehko Zupanc je povedala, da tisti pacienti, ki sedaj ležijo, niso tako malo bolni, je pa res, da ne potrebujejo ventilacije. Pa kaki stavek je to ki sedaj lezijo, niso tako malo bolni? Kdo pije pri vas al kaj?