Slovenija
58805 ogledov

Najnovejši ukrepi, ki jih je sprejela vlada

vlada seja Kabinet predsednika vlade
Zaradi večanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada sprejela nove ukrepe.

"Epidemiološka slika se nam vztrajno slabša, je precej zahtevna in zapletena. Včeraj je bilo testiranih 1198 oseb, potrjenih je bilo 21 novih okužb s covidom-19, kar je največ po 16. aprilu, realno je pričakovati, da se nam bo povečalo število hospitaliziranih. Danes do 12. ure je bilo potrjenih 6 primerov okužb," je povedal vladni govorec Jelko Kacin.  

Izvor okužb so vnosi iz tujine, se pa virus širi tudi znotraj države, "kjer je vse več ali manj povezano z večjimi zabavami v gostinskih obratih, čezmejno obiskovanje diskotek in klubov, pa tudi raznih neprimernih in dokazano zdravju škodljivih praznovanj". Kacin je poudaril, da je tega absolutno preveč. 

Zaradi slabšanja razmer je potreben povečan nadzor v zdravstvenih domovih in domovih za starejše občane, o čemer bo pristojni minister jutri obvestil vse direktorje. 

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Hrvaško bodo še danes vrgli s seznama varnih držav

Karantenske odločbe že na meji

Ključno pa je, da se pravočasno in učinkovito vročajo karantenske odločbe in se izvaja strog nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb in samoizolacije na domu. "Brez tega virusa ne bomo zamejili," je poudaril. 

"Vlada bo storila vse, da se karantenske odločbe vročajo na sami meji, da ni nobenega zamika in da so hkrati obveščeni vsi, ki morajo biti, tako NIJZ kot ministrstvo za zdravje kot tudi zdravstvena inšpekcija in če je treba tudi policija. To moramo storiti, ker ugotavljamo, da je vse več državljanov na poti na Hrvaško odhajalo naprej v Bosno in Hercegovino. To so rdeče države, ki niso varne." Kacin je pojasnil, da je govoriti o tem, da prihajajo okužbe iz uvoza pravilno, "obenem pa je treba povedati, da naši ljudje odhajajo v rdeče države in se ob povratku poskušajo izogniti karanteni".

Vlada bo predvidoma na današnji dopisni seji sprejela dopolnitev, ki bo omogočila vzpostavitev pogojev za učinkovito vročanje karantenskih odločb. "Vlada bo poskrbela za to, da bo potniku vročena odločba na mejnem prehodu, da bo potnik obveščen o svojih obveznostih in bo od tam odšel direktno na kraj, kjer bo izoliran," je pojasnil Kacin. Karantenske odločbe bodo vročali tako na mejnih prehodih s Hrvaško kot na mejnih prehodih z Madžarsko, saj so nekateri, ki so bili v Srbiji poskušali v Slovenijo priti prek madžarske meje.

Pristojni imajo po Kacinovih besedah do sobote čas, da organizirajo delo tako, da ne bo prihajalo več do zamud pri izdajanju karantenskih odločb. "Treba je okrepiti izdajanje karantenskih odločb in nadzor," je ponovil. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • MihaPu 22:43 03.julij 2020.

    Mene zapiranje mej s Hrvati ne moti, moti me, ker je cela korona fake in je vse politika po svetu ter business in korupcija. Statistika in zdrav razum ne lažejo. Vklopi razum, zahtevaj račun.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 02:45 03.julij 2020.

    Hrvaška je tudi zelo rizična,podobno kot Bosna... Največ je Hrčkov v Sloveniji in to se bo v nadaljevanju tudi pokazalo... .Meje bi morali že zdavnaj zapreti,a ne da jim lezejo v rit zaradi njihove t.i. " turistične" sezone... .Mater so ...prikaži večo te Hrvatarji nagravžni,pa sem mislil še v bivši državi,da so vredu,pa niso... .Bolj jih spoznavaš, večji gnus so.In ko jih vprašaš kaj so po nacionalnosti...,"jaz sam Slovenka".

  • stromar 20:44 02.julij 2020.

    Ampak pri sosedih nobene gužve, pri nas na morju sardelice na bone. Takorekoč vsi okuženi zagreb, đakovo in osijek, drugje posamezniki ali nič. Bo pa kmalu veliko s prihodom čehov in slovakov, BIH in Srbije in cele europe