Slovenija
27 ogledov

Okvar manj, težave še vedno

sneg logatec Anže Petkovšek
Brez elektrike je še vedno okoli 14.000 odjemalcev električne energije. Na terenu je bilo več kot 2000 ljudi, ki pomagajo pri odpravljanju posledic.

Minister Roman Jakič si je ogledal razmere na Kočevskem., kjer ima velike probleme zlasti elektrogospodarstvo. Ogledal si je podrto traso daljnovoda Kočevje - Dobrepolje, ki je skoraj popolnoma uničen, kot tudi glavni napajalni vod za Kočevsko reko.

Minister je ob tem dejal, da bo potreben razmislek, kako pomagati elektrogospodarstvu, da bo lahko omrežje čim prej obnovilo. Ali bo to z urgentnim zakonom ali kako drugače, pa bo določila vlada.

Na Notranjskem še vedno električni mrk

Trenutno je na območju Elektra Ljubljana brez napetosti 454 transformatorskih postaj in je oskrba z električno energijo motena pri 11.300 odjemalcih. Prizadevajo si, da bi do nedelje vzpostavili 110-kilovoltno napajanje do Logatca in Cerknice.

Ekipam na terenu je sicer uspelo delno popraviti 110-kilovoltno omrežje do Vrhnike. Kjer je mogoče, skušajo odjemalce prenapajati prek srednjenapetostnega omrežja, ki pa je preobremenjeno. Napetostne razmere so zato slabše, zaradi preobremenitev pa lahko pride tudi do izpadov daljnovodov, še opozarjajo v podjetju.

Oskrba z električno energijo je motena na območjih Vrhnike, Cerknice, Logatca, Žirov, Kamnika, Kočevja, Domžal, Litije, Grosuplja, Zagradca, Ribnice in Dobrepolja.

V centru topel obrok in pomoč psihologa

Prednostna naloga v Logatcu še vedno ostaja pridobivanje dodatnih agregatov in njihovo postavljanje. Prav tako je prednostna naloga čiščenje območja reke Logaščice in ponora Jačke, da bi se izognili morebitnim poplavam. Kot je pojasnila Renata Gutnik, ki v tamkajšnjem štabu Civilne zaščite skrbi za odnose z javnostjo, se vse sile še vedno usmerjajo v to, da bi vsem zagotovili elektriko.

Tudi mobilne agregate še naprej prenašajo od uporabnika do uporabnika. Ljudi pa znova opozarjajo, da je energija iz agregatov namenjena le za centralne sisteme ogrevanja in izjemoma za zamrzovalne skrinje. Zato jih pozivajo, naj drugih večjih porabnikov ne priklapljajo v omrežje.

A dejstvo, da so že teden dni brez elektrike in je vreme slabo, se po besedah Gutnikove pozna tudi pri ljudeh. Pomoč jim ponujajo v kriznem centru, ki danes še zadnji dan deluje v Osnovni šoli 8 talcev v Logatcu, od nedelje dalje pa bo v medgeneracijskem centru Marije in Marte v Logatcu. S pomočjo vojske bodo v kriznem centru priskrbeli tudi psihologa, da bo ljudem na voljo tudi tovrstna pomoč. Sicer pa lahko v kriznem centru dobijo topel obrok in čaj, telefone pa lahko napolnijo na upravnem centru.

Gasilci čistili trase daljnovodov in ceste

Razmere na Severnoprimorskem se počasi normalizirajo. Prostovoljni gasilci so danes nadaljevali delo in predvsem pomagali delavcem elektro podjetij pri čiščenju tras pod daljnovodi, saj je to nujno potrebno pri ponovni vzpostavitvi električnega omrežja.

Občinski štab Civilne zaščite (CZ) Mestne občine Nova Gorica je v petkovih popoldanskih urah zaključil svoje delo. Glavnina intervencij je opravljena, večina prebivalcev je preskrbljena z električnim tokom iz agregatov, ceste so očiščene, je povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač. Na terenu ostaja dežurna ekipa, ki bo oskrbovala starejše občane.

Tudi iz drugih občinskih štabov CZ poročajo, da naj bi se glavnina intervencij zaključila v začetku prihodnjega tedna. Na terenu ostajajo le ekipe, ki bi po potrebi vzdrževale električne agregate in opravljale nujne intervencije.

V Postojni nekateri še vedno brez elektrike

Na Postojnskem se trudijo, da bi prebivalcem zagotovili električno energijo. Danes so zato prebivalcem še naprej dostavljali agregate, ki jih v ta namen dobijo tudi iz tujine.

Prav tako so danes intenzivno nadaljevali s čiščenjem cest in tras pod daljnovodi. Po besedah tiskovne predstavnice občinskega štaba CZ Postojna Dragane Čolić so pri tem sodelovali predstavniki Slovenske vojske, gasilskih društev in komunalnih družb. V začetku naslednjega tedna pričakujejo, da bodo mesto in okoliške vasi očiščene. Ob tem lastnike zemljišč, ki mejijo na javne površine, prosijo, da pristopijo k varnemu odstranjevanju polomljenih vej.

V štabu CZ v Postojni so prav tako opozorili, naj ljudje agregate uporabljajo varno. Včeraj je namreč v Pivki zaradi nepravilne rabe agregata umrla ena oseba, več pa je bilo tudi zastrupitev z ogljikovim monoksidom zaradi uporabe agregata.

Na Celjskem težave v Savinjski in Šaleški dolini

Na območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je bilo ob 16. uri brez napajanja iz omrežja še 235 odjemalcev oz. 51 transformatorskih postaj. Največ težav je na območju Šaleške in Savinjske doline, medtem ko so delavci na širšem Celjskem, Krškem in Koroškem ob pomoči agregatov že uredili napajanje do vseh transformatorskih postaj.

Kot so danes sporočili iz Elektra Celje, je v Šaleški dolini največ težav še na območju Velenja na daljnovodu Paka, kjer je brez napajanja 60 odjemalcev, na območju Velunje Ravne je brez napajanja 89 odjemalcev, brez napajanja je tudi nekaj odjemalcev manjših odcepov. Na celotnem območju Šaleške doline je trenutno brez napajanja okoli 172 odjemalcev. Na celotnem območju Savinjske Doline je brez napajanja še 63 odjemalcev.

Na terenu je več kot 100 delavcev Elektra Celje, ki jim pri odpravi napak pomagajo gradbinci, gasilci in Civilna zaščita, večina ekip pa bo danes napake odpravljala na lokacijah distribucijskih enot Velenje in Slovenj Gradec.

Na Štajerskem vzpostavili oskrbo na srednjenapetostnem omrežju

Na območju Elektra Maribor, ki z elektriko oskrbuje več kot 214.000 odjemalcev na severovzhodu Slovenije, so v petek zvečer znova v celoti vzpostavili oskrbo na srednjenapetostnem omrežju. Manjše ponovne izpade napajanja, kot sta jutranja na območju Lendave in Draže vasi, odpravljajo sproti, so sporočili iz Elektra Maribor.

Kot so še dodali v mariborskem elektrodistributerju, zdaj intenzivno nadaljujejo sanacijo še bolj razsežnega nizkonapetostnega omrežja. Odjemalce, ki so še vedno brez napetosti, ob tem prosijo, da jim to sporočijo na brezplačno telefonsko številko 080 21 05.

Na Jezersko z oklepniki

Na Gorenjskem je oskrba motena pri okoli 600 odjemalcih, ker delavci še odpravljajo napake oz. imajo odjemalci oskrbo zagotovljeno z agregati.

Za prevoze med Preddvorom in Jezerskim trenutno skrbi več oklepnikov Slovenske vojske, danes pa so dobili še vojaški avtobus, a dela na cesti žal še niso potekala tako hitro. Kot je dejal Hudohmet, zdaj načrtujejo, da bi v nedeljo popoldne lahko omogočili prevoz več ljudem, nato pa predvsem v ponedeljek nadaljevali s transportom študentov, dijakov in ljudi, ki hodijo v službo.

Danes je za električne vlake ponovno odprt tudi odsek proge med Kranjem in Jesenicami. Tako električni vlaki ponovno vozijo po vsej gorenjski progi med Ljubljano in Jesenicami. Proga med Beljakom in Podrožco v Avstriji bo po informacijah avstrijskih železnic zaprta do petka, 14. februarja, do 24. ure. V tem času pa bodo potniki med Avstrijo in Slovenijo skozi Jesenice še potovali z avtobusi.

Velika škoda na omrežju kaže na podhranjenost sistema

Ledena ujma je povzročila hude težave na slovenskem elektroenergetskem omrežju. Pokazala se je podhranjenost sistema, saj če bi država omogočila več investicij v infrastrukturo, zlasti v ureditev kablovodov, bi bila škoda zagotovo manjša in brez elektrike manj ljudi, je prepričan predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec.

Pred 30 oziroma 40 leti tehnologija in tehnika še nista dopuščala množičnejše gradnje kabelskih omrežij in mnogo današnjega slovenskega prostozračnega omrežja izhaja še iz tistega časa. Življenjska doba omrežij pa je 30 let, kar pomeni, da bi bilo potrebno letno nadomestiti približno tri odstotke omrežja, da bi zagotovili njegovo pravočasno obnovo, in hkrati omrežje glede na potrebe za en odstotek še razširiti.

Elektro Gorenjska bi s svojimi 5600 kilometri omrežja moral letno obnoviti oziroma zgraditi več kot 200 kilometrov omrežja. "Fizično je to izvedljivo, a se zatika pri razpoložljivih finančnih sredstvih," je za STA opozoril Luskovec. Kot je poudaril, bi bilo za dolgoročno ohranjanje kakovosti oskrbe nujno zagotoviti potrebna sredstva za realizacijo desetletnih načrtov razvoja distribucijskega omrežja.

Potrebna finančna sredstva do leta 2022 bi za celostno slovensko omrežje znašala 1,62 milijarde evrov. Država pa bi jih najlažje zagotovila z dvigom cene omrežnine, ki jo plačujejo odjemalci. Cena omrežnine je že deset let nespremenjena in je glede na inflacijo dejansko nižja za 30 odstotkov, ceno položnic pa odjemalcem dražijo višje cene elektrike, višje trošarine, davki in prispevek za obnovljive vire energije.

Komentarjev 3
  • Oxxo 16:25 08.februar 2014.

    Jakič imej ja*** in odstavi nesposobnega šefa vojske in še kakšnega "njegovega brigadnega prijatelja" ter prevetri URSZR - po občinah.Jasno je, kar (za čuda) ugotavlja že predsednik države - da je sistem na MORS odpovedal. Ne funkcionirate!Če ...prikaži več je kaj funkcioniralo, so to GASILCI, pa ne zaradi MORS in URSZR ampak zato, ker so delovali PROSTOVOLJNO po svojem srcu in duši pomagati ljudem v stiski!Država jih pa itak (kot vse ostale državljane) pušča na cedilu - v nemilosti svojih delodajalcev.

  • Trovlak 15:22 08.februar 2014.

    Skratka, šele ta katastrofa nam dejansko in realno pokaže v kakšem kurcu je naša država. Vse pokradeno in zapravljeno, pomagati nam pa morajo tisti, ki smo jih pred 20 in več leti generalno zaničevali (npr.: češko narejeno, romunska in madžarska ...prikaži več ciganija...). Kam je šel naš denar?

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 10:04 08.februar 2014.

    "ceno položnic pa odjemalcem dražijo višje cene elektrike, višje trošarine, davki in prispevek za obnovljive vire energije" - japajade... Najvišji znesek na položnici je ravno OMREŽNINA, znese več kot vse prej našteto, torej več kot dejanska energija, kar je absurd!