Slovenija
20 ogledov

Olajšanje za voznike

Vlada voznikom ne bo privoščila cenejše vožnje. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Opolnoči se bo izteklo štirinajstdnevno obdobje, po katerem se bodo spremenile cene naftnih derivatov, cenejša pa bodo skoraj vsa goriva razen avtoplina.

 

Vlada je pričakovano zvišala tudi trošarine. Trošarina za neosvinčeni bencin se je zvišala s 484,51 na 494,51 evra za tisoč litrov, za dizelsko gorivo pa s 427 na 437 evrov za tisoč litrov. Zvišanje trošarine za pogonsko gorivo bo veljalo do 1. marca 2011. Takrat se bo obdavčitev s trošarino nadomestila z uvedbo CO2 dajatve.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se bodo opolnoči na olajšanje voznikov znižale. Neosvinčeni 95-oktanski bencin bo tako cenejši za 0,6 centa. Nova cena bo 1,217 evra za liter. Za cent se bo pocenil tudi 98-oktanski bencin, za liter katerega bo treba odšteti 1,243 evra. Dizelsko gorivo bo cenejše za 2,5 centa in bo po novem stalo 1,162 evra na liter. Liter kurilnega olja pa bo stal 0,752 evra oziroma 3,7 centa manj.

 

Cena avtoplina bo ostala nespremenjena pri 0,699 evra za liter, so še sporočili iz Petrola.

Na padec cen bencina sta vplivala predvsem za skoraj dva odstotka nižja cena 95-oktanskega bencina na mediteranski borzi in močnejši evro v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Po predvidevanju analitikov bo vlada najverjetneje zvišala trošarine in tako nadomestila izpad prihodkov izpred 14 dni, ko je morala trošarine zaradi rasti cen nafte na svetovnih borzah pustiti nespremenjene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.