Slovenija
24270 ogledov

"Omejili so nam vstop v trgovine, zdaj naj bi pa v njih delali"

Nakupovalni voziček Profimedia
O zaprtju trgovin ob nedeljah bodo glasovali v petek.

Po prvomajskem pozivu Sindikata delavcev trgovine, naj se uveljavi referendumska volja izpred 17 let ter zapre trgovine ob nedeljah, je predlog o zaprtju trgovin v državni zbor vložila stranka Levica. 

"Da se da preživeti brez odprtih trgovin ob nedeljah, je pokazal čas v korona krizi, ko smo bili vsi doma," je na današnji tiskovni konferenci opozoril generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič. "Trgovine so bile ob nedeljah kar nekaj časa zaprte, hudih posledic ni bilo in tudi sedaj jih ni. Promet se prerazporeja, nemogoče pa je načrtovati, kar načrtujejo trgovci, da bo dobiček isti kot lansko leto, ki je bilo z milijardo evrov čistega dobička najuspešnejše v zgodovini."

"Pritiski se povečujejo, pojavljajo se dezinformacije, da se sindikat delavcev ni želel pogajati in ni želel socialnega dialoga. Mi smo se vedno pripravljeni pogajati, ne pa vedno popuščati moči kapitala, ki ni hotel odstopiti od svoje agende."

Ladi Rožič, Sindikat delavcev trgovine

Poudarja, da je sindikat zavrnil ponudbo delodajalcev, ki je bila, da bi delali enako kot do sedaj - 20 nedelj, pri čemer bi se za vsako nedeljo nad deseto nedeljo urna postavka zvišala za petdeset centov. "Če bi delavec delal 20 nedelj, bi za 19. in 20. dobil plačano devet evrov, kar je povprečna urna postavka plače v trgovini," je razložil Rožič in dodal, da ponudbe niso mogli sprejeti, saj je tak sistem neizvedljiv, ker je preveč zapleten. "Že sedaj imamo težave, ker nedelje v nekaterih podjetjih niso pravilno plačane."

Levica z novelo zakona o trgovini predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah in prostih dneh. Izjeme bi bile po predlogu le manjše trgovine na posebnih območjih ter manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Prav tako bi lahko bile po predlogu odprte prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah.

Po njegovih besedah kar 98 odstotkov vprašanih zaposlenih meni, da bi bilo potrebno trgovine ob nedeljah zapreti. "95 odstotkov jih je izrazilo, da so pripravljeni delati tudi za nižje plačilo, samo da so lahko en dan v tednu doma z družino, tako kot večina ostalih zaposlenih," je poudaril Rožič. "Tudi ankete javnega mnenja med kupci so pokazale, da kar 85 odstotkov kupcev podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, a tega določeni poslanci nočejo slišati."

Zavračajo izjeme, razen dogovorjenih

Poudaril je, da v sindikatu zavračajo vsakršno dodajanje izjem, razen že dogovorjenih. "Predlagajo, da bi se lahko delalo v trgovinah do 200 m2 tudi ob nedeljah ob pomoči študentov in upokojencev, kar je nesprejemljivo," je opozoril Rožič. "Grožnje z odpuščanji so na trhlih nogah, saj neprestano iščejo nove zaposlene, tudi v tujih državah."

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) sprejemu predloga novele zakona o trgovini nasprotuje. "Uveljavitev zaprtja prodajaln ob nedeljah bi pomenila zmanjšanje prihodkov v panogi, odliv nakupov slovenskih potrošnikov v tujino, posledično pa tudi zmanjšanje priliva dajatev v državno blagajno," so prepričani. "Kot posledica takšne ureditve bi bila izgubljena številna delovna mesta v trgovini in širše."

Nakupovalni voziček, trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Frančiška Ćetković je dejala, da je amandma, po katerem naj bi v trgovinah ob nedeljah delali ob pomoči upokojencev in študentov nesprejemljiv. "Naš sindikat si prizadeva za dostojne pokojnine, po zasluženem oddelanem 40- letnem delu," je poudarila. "Ne pa da morajo poiskati dodatne zaposlitve. Če kdo želi delati, je to njegova volja, ne sprejemamo pa tega, da bi reševali lastnike trgovin. Upokojenci smo doživeli, da so nam predpisali, kdaj lahko hodimo v trgovine, sedaj pa naj bi ob nedeljah v njih delali."

Tea Jarc: Amandma je diskriminatoren

Predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc je opozorila na diskriminatornost amandmaja. "Tudi v našem sindikatu se zavzemamo, da so trgovine zaprte," je dejala Jarčeva. "Ne bomo pristali na to, da smo predstavljeni kot poceni delovna sila, ki bo delala ob nedeljah, ko so drugi prosti. Sindikati smo se borili za proste dni, za urejene delovne pogoje, ki morajo veljati za vse, ne pa, da se dijake in študente izkorišča kot poceni delovno silo." Opozorila je, da je amandma lahko tudi ustavno sporen, saj se delajo razlike za določeno skupino ljudi, na podlagi njihove starosti ter starosti in oblike dela oz. statusa. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Albatroz 06:03 24.september 2020.

    Najbzaprejo vse razrn življensko potrebnih stvari bencinska naj samo gorivo prodaja ob nedeljah in zdravstvena ustanova naj nudi nujno medicinsko pomoč druga naj bo zaprto ker so vsi ljudje in vsi bi naj imeli enake previce in dolžnosti

  • Avatar vec
    vec 18:40 23.september 2020.

    Jest sem mnenja da naj LE lastnik odloča kdaj bo imel odprto, njegov kapital in rizik, Naj tudi sam odloča, nima kej država regulirat kdaj bo kaj odprto in kdaj ne, Refendum pa naj upošteva kdor ga hoče, kdor ne ...prikaži večne pa pač ne. akor 20 let nazaj smo mel kaj ? mercator, delikateso ter emono, danes nimamo NIČ

  • brencl47 18:20 23.september 2020.

    Če imaš za trgovine na razpolago mesečno porabo 700.- EUR, boš pač porabil v 6. ali pa 7. dneh. Trgovci nikakor ne bodo na zgubi, prej na dobičku, saj bodo stroški zaposlenih manjši za en dan! Drugače povedano: v litru ...prikaži več je vedno in samo 10 dcl, pa pretakaš kolikokrat hočeš!