Slovenija
440 ogledov

Omejitve v planinah ostajajo

julijske alpe arhiv Žurnal24 Julijske Alpe, fotografija je simbolična.
Ob začetku glavnine planinske sezone se odpira večina koč, a številne omejitve ostajajo.

"Epidemija se sicer izteka, a vsaj nekaj časa mora še ostati v zavesti, čeprav je biti na prostem in na zraku odlično. Ni pa vse tako odprto kot pred leti in naj drži tudi v hribih doktrina držimo se narazen, razumimo ukrepe ter oskrbnike in upravljavce koč, ki jih morajo izvajati," pred uvodom v sezono opozarja podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Martin Šolar.

Izpostavil je, da je planinstvo pomemben del turizma, a vsakoletna svarila niso odveč. "Pred odhodom v gore je treba preveriti razmere, opremo in rokovanje z njo ter lastno psihofizično pripravljenost," je na novinarski konferenci v Kamniški Bistrici dejal Šolar in ob tem opozoril na pomen varovanja narave v okolju, ki je težje dostopno.

V prihodnjih 14 dneh odprla večina koč, a bo vsaj v uvodu v sezono tudi v planinah še vedno veljala vrsta omejitev.

PCT pogoji pri obisku koč

Generalni sekretar PZS Damjan Omerzu pa je opozoril na velik porast zanimanja za slovenske gore v obdobju pandemije. Kot je dejal, se je zanimanje za slovensko planinsko pot podvojilo, velik interes pa pričakujejo tudi letos. A z večjim obiskom raste tudi obseg nalog in izzivov.

"Spoštujmo omejitve. Za strežbo v notranjih prostorih in za koriščenje nočitev bodo še vedno veljali pogoji PCT - preboleli, cepljeni, testirani," je še dejal Omerzu, ki je opozoril tudi na težave, ki jih imajo oskrbniki in upravljavci koč zaradi rednega testiranja osebja, zato so na državo že naslovili pobudo za uvedbo izjem.

Na PZS so opozorili tudi, da so koče v slovenskem sredogorju že odprte, v visokogorju pa trenutno redke, a jih bo večina svoja vrata odprla ob prazničnem vikendu oziroma v prvem koncu tedna v juliju.

Na PZS sicer redno izvajajo tudi vse aktivnosti za varno in ekološko obiskovanje gora. Glede na nezgode v zadnjih letih (Koča na Okrešlju, Mozirska koča, Koča na Osankarici, Koča na Korošici) pa vse več časa namenjajo tudi požarni varnosti v planinskih kočah, kjer skušajo spremembe doseči predvsem s seminarji za upravljavce koč. Na ministrstvu za gospodarstvo pa so dosegli tudi, da lahko pridejo preko razpisov do sredstev za izboljšanje požarne varnosti koč. Ključne so menjave zastarelih napeljav in dimnikov, ki so ključni vir izbruha požara. Na majski razpis se je prijavilo 25 koč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • JZekspert 00:23 16.junij 2021.

    Se pravi- korona-fašisti so tudi v vodstvu PZS, tudi te bo treba z varekino odstranit (v kratkem se obeta kar konkreten preobrat), naj gredo na delovna mesta, ki jih obvladajo, npr. nočni varnostnik, skladiščnik, podajalec straniščnega papirja, ...brez zamere. Tole ...prikaži več je pač žalitev za zdravi razum, da se odvrača ljudi od izjemno zdrave hoje na zdravem zraku v hribih in soncu, malice in spanja v kočah s korona-fašističnimi ukrepi, ki so nateg na kvadrat.