Slovenija
13 ogledov

Omerza zaenkrat brez arhivov

Omerza bo v prihodnjih dneh ponovno zahteval odgovore. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Arhivi. Zahtevo publicista Omerze obravnavajo pristojne strokovne službe. Kulturno ministrstvo meni, da bi lahko o tem odločilo le ustavno sodišče.

O nadaljnjem ravnanju z arhivskimi gradivi poteka razprava v okviru pristojnih strokovnih služb, so v zvezi z zahtevo publicista Igorja Omerze po arhivskem gradivu nekdanje Službe državne varnosti (SDV) pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Državni zbor se je v zvezi z novelo o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih na ustavno sodišče obrnil že februarja. Ustavno sodišče je zahtevo zavrnilo in tako dovolilo referendumsko odločanje o tem zakonu.

Menijo, da je ustavno sodišče "edina ustanova, ki bi lahko na podlagi novih argumentov presodila o upravičenosti zahteve".

Kot je znano, je Omerza v sredo na Arhiv Republike Slovenije ponovno podal vlogo za dostop do dokumentov nekdanje SDV. "Razlogi, ki so obstajali pred sprejetjem novele, obstajajo še naprej," ob tem menijo na ministrstvu za kulturo.

Omerza pa pravi, da bo v prihodnjih dneh ponovno zahteval, naj mu povedo, kako bo z njegovo prošnjo. Že v sredo je sicer povedal, da poskuša dostopiti do dokumentov nekdanje SDV, povezane z bombnim atentatom v Velikovcu leta 1979.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.