Slovenija
10935 ogledov

Omikron kaže svojo moč, število okužb še naraslo

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Sodeč po številu izdanih TAN kod se število potrjenih primerov okužb že približuje številki 4000 dnevno.

V torek je bilo izdanih 3.422 TAN kod, kar je 115 odstotkov več kot pred tednom dni, ko jih je bilo izdanih 1.591, in 16 odstotkov več kot v ponedeljek, ko jih je bilo izdanih 2.942. Končno število včeraj potrjenih okužb se tako že lahko približa številki 4.000. 

Glede na sposobnost različice omikron, da se izredno učinkovito prenaša s človeka na človeka, lahko pričakujemo, da se bo višanje števila okužb nadaljevalo. Kaj lahko pričakujemo, smo pisali v članku Vsaj tako bo pri nas, če ne slabše.

Najnovejša napoved IJS predvideva, da bomo vrh okužb dosegli v drugi polovici januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja.

Vlada bo zaradi visokega povečanja okužb razpravljala o morebitnih dodatnih ukrepih. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka je na mizi vse, od zaprtja družbe, policijske ure do trikratnega cepljenja in testiranja. 

Veliko je govora tudi o skrajšanju karanten. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da se bo s stroko pogovoril o morebitnem skrajšanju karantene na pet dni, s čimer pa se epidemiologi na NIJZ ne strinjajo. Menijo, da bi najprej morali poskusiti s skrajšanjem na sedem dni. 

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala opozarja, da je treba razmisliti, ali je skrajšanje karantene varno. Prekinitev po petih dneh bi bila ob negativnem testu PCR po njegovi oceni varna, brez opravljenega testa pa ne.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 11
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:46 05.januar 2022.

    Res ste osli novinarji, samo o covidu pišete. Kaj pa druge bolezni zaradi katerih ljudje umirajo, ker ne pridejo na vrsto za ustrezno zdravnisko oskrbo? Čas je ,da se začnejo vlagati kazenske ovadbe.

  • mihatirs 09:38 05.januar 2022.

    vsem iz tujine je jasno da je omikron zelo nalezljiv in da bo številka izredno visoka...ampak ne v bolnicah in še posebej ne na intenzivni, ker od omikrona ni tam praktično nikogar...

  • denis1 09:12 05.januar 2022.

    Mars svinje laznive novinarske, zakaj lazete? Politiki, zdravniki, farmacevti in mediji ste najvecja bolezen tega sveta, komaj cakam da boste odgovarjali za vse to na kaksni giljotini