Zdravje > Aktualno
49697 ogledov

Krek: Na mizi je vse, tudi policijska ura

Novice: Zdaj je uradno: To je naslednik Milana Kreka - Milan Krek Saša Despot
Hospitaliziran je že prvi bolnik z omikronom, je povedal direktor NIJZ Milan Krek.

V ponedeljek je bilo s 7.485 testi PCR potrjenih 3.393 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2. Opravljenih je bilo tudi 99.477 hitrih testov. Delež pozitivnih testov PCR znaša 45,33 odstotka. V primerjavi s prejšnjim tednom je število potrjenih okužb naraslo za 86,5 odstotka. 

Hospitaliziran je že prvi bolnik z omikronom, je za portal N1 povedal direktor NIJZ Milan Krek, ki je ob tem poudaril, da nova različica virusa ni takšna, kot si jo predstavljamo. "Tudi v svetu se povečujejo hospitalizacije in umrljivost zaradi omikrona,” je opozoril Krek. Po njegovem je "treba preslišat" vsa mnenja o tem, da gre pri tej novi različici za lažji prehlad. "Omikron sploh ni tako blag," je dodal. Sicer po svetu trenutno kroži kar 900 sevov. 

izjava Mario Fafangel Slovenija Obvezno cepljenje: "Neenotnost stroke podpira proticepilsko razpoloženje"

"Glede na današnje številke bi pričakoval vrste pred cepilnimi centri."

Zaradi drastičnega povečanja okužb bo vlada v četrtek obravnavala morebitne dodatne ukrepe. Po Krekovih besedah je na mizi takorekoč vse; zaprtje družbe, policijska ura od 22. do 6.h, pa PC in PC plus, kar pomeni, poleg trikratnega cepljenja še testiranje. Po njegovem bi slednje lahko veljalo za kulturne in športne dejavnosti, pa zdravstvo, domove za upokojence in šole ter vrtce. 

"V tem trenutku je 60 ali 70 odstotkov okuženih z delto, ki ima drugačen potek kot omikron, zato ne moremo čez noč zamenjati pravil." 
 

Na vprašanje o skrajšanju karantene, o čemer je v zadnjem času veliko govora, epidemiologi na NIJZ pa se s tem ne strinjajo, je Krek dejal. “Mi smo bolj za to, da najprej skrajšamo karanteno na  sedem dni. Kdaj se bo to zgodilo, je vprašanje. Videli bomo, kako hitro bo omikron prevladal.” Spomnimo, vladna svetovalna predlaga, da bi bilo smisleno karanteno za tiste, ki niso potrjeno okuženi, ampak so bili v tveganem stiku zaradi omikrona skrajšati iz desetih na pet dni. Saj bomo v nasprotnem ostali brez delovne sile v za družbo pomembnih dejavosti.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 45
  • janez-ne-jansa 07:23 05.januar 2022.

    Ta dr Drek naj že enkrat zapre lažnjivi gobec....

  • Avatar pantani
    pantani 07:22 05.januar 2022.

    Dokler iz interneta brišejo izjave najuglednejših znanstvenikov iz tega področja, nobelovih nagrajencev in dokler jih MSM ignorira, se sploh nimamo kaj pogovarjat. Tem našim šarlatanov pa res ne bom nasedal ....Zato pozivajo k takojšnji uvedbi PC-pogoja in v primeru nadaljevanja ...prikaži več epidemijskih valov tudi k uvedbi obveznega cepljenja. Zakaj se skrivajo pod maskami, ko govorijo o obveznem cepljenju? Obvezno cepljenje ne obstaja. Obstaja pa prisilno cepljenje. Ko pa bodo uvedli prisilno cepljenje, bo

  • Avatar Ollaostella
    Ollaostella 00:15 05.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m