Slovenija
13742 ogledov

Konec veselja, tako razširjen je omikron pri nas

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Skupno so v Sloveniji zabeležili že 51 primerov omikrona.

Kot je v današnji izjavi za javnost povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, so različico omikron po novem potrdili že v vseh slovenskih regijah, razen v goriški. Skupno so zabeležili 51 primerov.

"Vemo, da omikron povzroča porast okužb po celem svetu," je dejal Fafangel - v ZDA so denimo zabeležili v enem tednu poskok iz 12 odstotkov omikrona na 71 odstotkov. Da primeri omikrona naraščajo tudi na Danskem, kjer je precepljenost izjemno visoka, pomeni, da je različica izjemno kužna. Zato epidemiologi sklepajo, da bo omikron tudi drugod dokaj kmalu prevladal nad drugimi različicami.

Prenosi že lokalni, vsak potrjen primer je lahko omikron

Prenosi virusa so tudi v Sloveniji že lokalni - okuženi so ljudje, ki niso nikamor potovali in niso bili v stiku z nobenim od ljudi, ki so potovali kamorkoli. 

Zdaj smo na točki, ko je vsak potrjen primer možna okužba z omikronom, je povedal Fafangel. Čeprav po njegovem mnenju nobeni državi ne bo uspelo popolnoma ustaviti njegovega širjenja, pa tega lahko vsaj upočasnimo, da ne bo zdravstveni sistem spet preobremenjen. Po Fafanglovih besedah se sicer nakazuje, da okužba z omikronom poteka v blažji obliki, a zanesljivih dokazov o tem še nimamo. Zato bi bilo neukrepanje tveganje, ki si ga ne moremo privoščiti, bolje je pravočasno ukrepati. 

Poleg tega je iz epidemiološkega vidika različica, ki je bistveno bolj nalezljiva in manj smrtna, hujša kot različica, ki bi bila bolj smrtna, a manj nalezljiva, je dodal. 

Poživitveni odmerek dobro ščiti proti omikronu

Cepljenje še vedno ostaja najboljša zaščita tudi proti novi različici, je dejal Fafagel, a samo cepljenje nas ne bo pripeljalo čez ta val - treba bo upoštevati tudi druge zaščitne ukrepe, saj zaščita po osnovnem cepljenju upada. Dobra rešitev pa je poživitveni odmerek, ki izboljša in povrne prvotno zaščito po cepljenju. Epidemiologi po novem sicer predlagajo karanteno po tveganem stiku za vse, razen za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Po Evropi velik porast primerov

Od minulega četrtka do nedelje so v evropskih državah potrdili še nekaj več kot 1500 novih primerov koronavirusne različice omikron. Potrjene primere je prijavilo 28 držav: Avstrija (80), Belgija (164), Hrvaška (8), Ciper (31), Češka (10), Danska (726), Estonija (242), Finska (34), Francija (347), Nemčija (249), Grčija (17), Madžarska (2), Islandija (60), Irska (143), Italija (84), Latvija (14), Lihtenštajn (2), Litva (5), Luksemburg (1), Nizozemska (151), Norveška (2 060), Poljska (7) , Portugalska (69), Romunija (13), Slovaška (4), Slovenija (10), Španija (69) in Švedska (89). Smrtnega primera znotraj evropskega prostora doslej še niso zabeležili. Skupaj je bilo po vsem svetu potrjenih 34.911 primerov, vključno s sedmimi smrtnimi primeri.

izjava Mario Fafangel Novost Slovenija V karanteno bodo morali tudi preboleli in cepljeni, izjema le ena

dezurni@syria-media.si

Komentarjev 21
  • kapibara1 08:14 22.december 2021.

    Ne, a tudi mi v pretiravanje ? - "V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. " - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo ...prikaži večo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 07:46 22.december 2021.

    Kreteni brez meja...Lagenje, strašenje, zavajanje. A nas imate res za take bebce ?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:39 21.december 2021.

    Še tole preživimo pa bo! Če verjamemo pravljicam!