Slovenija
1313 ogledov

Omogočili bi gojenje konoplje v medicinske namene

konoplja v medicinske namene EPA
Poslanci SD so v parlamentarni postopek vložili predlog zakona, s katerim bi v Sloveniji omogočili gojenje konoplje za pridobivanje kanabisa v medicinske namene.

Vlada je marca lani spremenila uredbo o razvrstitvio prepovedanih drog in medicini tako omogočila uporabo kanabisa. Zdravila na osnovi kanabinoidov (sintetičnih, naravnih in tudi t.i. medicinsko konopljo) je mogoče dobiti na recept. Še vedno pa ni omogočena pridelava in predelava konoplje v Sloveniji, saj ministrstvo za zdravje vse doslej ni spremenilo zakonodaje, ki bi omogočila gojenje konoplje v medicinske namene tudi pri nas.

Konoplja Uredba Zdravje Kanabis tudi na zdravniški recept

Gojenje konoplje, ki vsebuje več kot 0,2 odstotka THC, je pri nas, kljub legalizaciji medicinske konoplje, še vedno prepovedano, saj zakon izrecno dovoljuje gojenje te rastline samo za prehrambne in industrijske namene.

Zdravila na osnovi kanabinoidov mora Slovenija zdaj uvažati, z zakonodajo, ki bi omogočila izdajo dovoljenj za gojenje ter avtorizacijo drog kot primernih za uporabo v medicini, bi se odvisnost od uvoza končala.

Konoplja Slovenija "V bližnji prihodnosti bomo s konopljo pozdravili skoraj vse bolezni"

Zakon, ki ga predlagajo, je omejen le na zakonito gojenje rastlin za pridobivanje medicinskih drog in po njihovih zagotovilih v ničemer ne spreminja veljavne ureditve na področju obravnave zlorab prepovedanih drog.

Kljub temu, da v Sloveniji dovoljenj za proizvodnjo medicinske konoplje še ni pa je interes, tudi med tujimi proizvajalci velik.

medicinska konoplja Dovoljenj še ni Slovenija MGC Pharmaceuticals: V Sloveniji bomo letno pridelali tri tone konopljine smole

Pred nekaj dnevi so sicer predstavniki Piratske stranke Slovenije predsedniku DZ Milanu Brglezu predali več kot 18.000 zbranih podpisov pod peticijo za popolno legalizacijo in regulacijo konoplje.

Predlog zakona tudi uvaja pravilno poimenovanje rastline in vseh njenih derivatov (drog), uporabnih v medicini (kanabis, kanabisova smola, ekstrakti in tinkture) ter postopkov njihove proizvodnje, omogoča standardizirano in varno proizvodnjo medicinskega kanabisa ter registracijo zdravil na njegovi bazi v Sloveniji in omogoča tudi lokalnim gojiteljem in kmetovalcem, da v partnerstvu z izdelovalci zdravil gojijo konopljo v medicinske namene, so pojasnili v SD.

 

 

Komentarjev 2
  • Notsocommon 21:25 26.januar 2018.

    ...da v partnerstvu z izdelovalci zdravil gojijo konopljo v medicinske namene... To v bistvu pomeni, da ti bo Lek rekel, na, tu imaš 50.000€ in utihni, mi moramo tablete prodajat

  • Avatar Leon
    Leon 15:06 26.januar 2018.

    SD ali stranka debilov bo na jesenskih volitvah doživela "resnico" kot SLS ! Ljudstvo zbudi se in jih pošlji v tri partije .