Slovenija
2113 ogledov

MGC Pharmaceuticals: V Sloveniji bomo letno pridelali tri tone konopljine smole

medicinska konoplja EPA
MGC Pharmaceuticals, avstralsko-izraelsko podjetje, napoveduje, da bo avgusta v Sloveniji poželo prvo setev konoplje v medicinske namene. Letno naj bi v Sloveniji pridelali tri tone konopljine smole. Vendar za to nimajo nobenih dovoljenj.

Avstralsko-izraelski farmacevt MGC Pharmaceuticals je v zaključni fazi priprav za začetek gojenja konoplje v medicinske namene v Sloveniji, navaja avstralski portal ASX. Obrat, opremljen z najsodobnejšo opremo za gojenje konoplje, naj bi bil končan konec prve polovice letošnjega leta. V Sloveniji naj bi letno pridelali tri tone konopljine smole.


Prvi pridelek avgusta

Z začetkom proizvodnje konoplje v Sloveniji bo multinacionalka še okrepila svoj položaj enega največjih proizvajalcev konoplje na svetu. "Povpraševanje po farmacevtskih proizvodih iz konoplje je v svetu veliko. To je ob kliničnih raziskavah velika priložnost za MGC Pharmaceuticals," pravi soustanovitelj in direktor podjetja Nativ Segev. MGC Pharmaceuticals je nedavno kupil še češko  Panax Pharma, ki ima najmodernejše laboratorijE za medicinske pripravke iz konoplje na svetu.

Proizvodi kanabisa, vzgojenega v Sloveniji, naj bi se uporabljali za klinične študije glede uporabe marihuane v medicinske namene. V podjetju napovedujejo, da bodo prvi pridelek pobrali že avgusta letos.

V slovenski podružnici nočejo komentirati

Več informacij glede izgradnje objektov in proizvodnje konoplje v medicinske namene v Sloveniji, smo skušali pridobiti v podružnici podjetja MGC Derma, ki od leta 2012 deluje v Sloveniji, vendar prokurist Roby Zomer na naša vprašanja ni želel odgovarjati.

Razlog za molk je najverjetneje v tem, da podjetje za proizvodnjo medicinske konoplje v Sloveniji trenutno nima nobene pravne podlage oziroma dovoljenja.

Dovoljenja za opravljanje dejavnosti proizvodnje, prometa in posesti prepovedanih drog izdaja ministrstvo za zdravje, kjer pojasnjujejo: "Omenjenemu podjetju do sedaj ni bilo izdano dovoljenje za opravljanje naštetih dejavnosti, prav tako za podelitev tovrstnega dovoljena s strani podjetja nismo prejeli vlog."

Možno le gojenje industrijske konoplje

V Sloveniji sicer trenutno ni mogoče pridobiti dovoljenja za gojenje konoplje, ki vsebuje več kot 0,2 odstotka THC, za medicinske namene. Zakon namreč določa, da se lahko konoplja goji samo za prehrambne in industrijske namene na podlagi dovoljenja, ki ga izda Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Mkgp). 

Njiva v bližini Pobočja

Mkgp je MGC Pharmaceuticals dovoljenje za gojenje industrijske konoplje izdalo lani. Odločba se je nanašala na en hektar njive, ki se nahaja v bližini Podbočja. "Mkgp podeljuje dovoljenja za enkratno setev. Za dovoljenje za pridelavo industrijske konoplje je potrebno zaprositi vsako leto posebej. V tem trenutku za setev v letu 2017 podjetje nima dovoljenja. MGC Pharmaceuticals za pridelavo industrijske konoplje za leto 2017 še ni zaprosilo," pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo.

Slovenski pridelovalci še kar čakajo

Je pa avstralsko podjetje z najavo velike pridelave v Sloveniji prehitelo morebitne slovenske pridelovalce. Kljub interesu in ugodnim pogojem za pridelavo, se na ministrstvo za zdravje do danes še ni obrnilo nobeno podjetje. "Informacije o interesih za gojenje medicinske konoplje v Sloveniji dobivamo samo posredno in prek medijev," pravijo na Mz.

Sprememba zakonodaje, ki bo dovolila gojenje

Ministrstvu za zdravje je bilo s sklepom Odbora za zdravstvo lansko jesen naloženo, da pripravi izhodišča za spremembo zakonodaje na način, da bo omogočeno gojenje medicinske konoplje. Postopki naj bi bili zaključeni v prvi polovici letošnjega leta, vendar ne kaže na to, da bo ministrstvo rok ujelo.  

Organ, ki bo izvajal nadzor

Za celovito ureditev gojenja konoplje mora država ustanoviti in financirati enega ali več državnih organov, ki bodo zadolženi za opravljanje nadzornih nalog nad gojenjem konoplje.

"Organ bo pristojen za razmejitev regij in določitev zemljiških parcel, na katerih bo dovoljeno gojenje konoplje. Posameznim kmetovalcem bo izdajal dovoljenja za gojenje konoplje, v katerem bo točno določena površina in parcelna številka zemljišča, na katerem je gojenje dovoljeno in na način, da bodo le kmetovalci z izdanim dovoljenjem edini pooblaščeni za opravljanje dejavnosti tovrstnega gojenja konoplje. Vsak kmetovalec, ki bo gojil konopljo, bo svoj pridelek lahko prodal le pristojnemu organu, ki ga bo sprejel v svojo last najkasneje v roku štirih mesecev od konca žetve. Pristojni organ bo imel izključno pravico uvoza, izvoza, trgovine na debelo in ohranjanja zalog na ta način pridelane konoplje," razlagajo na ministrstvu.

Bomo od MGC Pharmaceuticals kupovali tudi mi?

S spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki se nanaša na konopljo, bo omogočena uporabo preparatov iz rastline konoplja v medicinske namene. "S to spremembo bo v Sloveniji na zdravniški recept možno predpisati tudi vršičke konoplje, kar nas uvršča med zelo redke države EU, ki bodo to omogočale," pravijo na ministrstvu. Kje bodo nabavili zaloge vršičkov za naše bolnike, ni jasno. Ali se lahko zgodi, da jih bomo kupovali od multinacionalke, ki jih bo gojila pri nas?

sergeja.hadner@gmail.com


 

Komentarjev 13
 • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 01:10 21.marec 2018.

  No, a ste se zbudli komentatorji... kaj vam že ves čas trobim. Vlada še NIKOLI ni delala v korist državljanov ampak VES ČAS za lobije. VSE kar uvedejo, ima morda v enem členu izboljšanje zakona za ljudi, v vseh ostalih ...prikaži več členih pa zadrgnejo vrat ljudem, jemljejo pravice, diskriminirajo, skratka gredo se fašizma proti človeku. Morda vam bo končno jasno, da ne smete volit tistih, ki jih predlagajo mediji!!

 • Avatar praufo
  praufo 23:25 28.februar 2017.

  in to podkupljiva in še bolj podkupljena ... torej se ve za koga dela ... vse besede so odveč

 • maresem 19:11 28.februar 2017.

  Slovenska oblast - ti si en navaden smrdljivi gnoj.