Slovenija
18 ogledov

On ni J

Janša je vse obtožbe že zanikal. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Patria. Janez Janša zahteva opravičilo zaradi Resnice o Patrii. Ne mine dan, ko ne bi moral dokazovati, da so bile obtožbe lažne.

Janez Janša je danes med zaslišanjem na ljubljanskem sodišču, kjer presojajo o njegovi tožbi finskega novinarja Magnusa Berglunda, še enkrat zahteval opravičilo.

"Oddaja finske televizije Resnica o Patrii se zaključi s trditvijo, da je Patria podkupila predsednika slovenske vlade, ki se v dokumentih omenja z J in da potrebuje denar za pokojnino. A iz dokumentov tudi izhaja, da je ta J hrvaški državljan, in tudi tožilstvo te obtožbe iz oddaje kasneje ni ponovilo v obtožnem predlogu," trdi Janša.

Berglundov pooblaščenec pa se s tem ne strinja, saj dokumenti posla z nakupom oklepnikov Patria menda Janšo večkrat omenjajo. "Včasih je označen s kratico jj, ponekod pa tudi s pm, kar pomeni predsednik vlade. In iz dokumentov preiskovalcev je tudi jasno razvidno, kateri del dokazov se nanaša na projekt Patrie na Hrvaškem in kateri na projekt v Sloveniji," trdi pooblaščenec v Sloveniji.

Dobili bi 10 odstotkov več

Janša je sicer danes dejal še, da je škoda, ki mu jo je povzročila oddaja Resnica o Patrii, neizmerljiva. Pojasnil je, da mu je oddaja "spremenila življenje". Po njegovih besedah od 1. septembra 2009, ko je bila oddaja predvajana, ne mine dan, ko ne bi moral dokazovati, da so bile obtožbe lažne.

Poudaril je, da se v času takratne predvolilne kampanje kot predsednik vlade in predsednik SDS ni mogel ukvarjati z ničemer drugim kot odgovarjanjem na obtožbe.

Ocenil je tudi, da bi njegova stranka, če te obtožbe ne bi objavili, na volitvah lahko dobila vsaj deset odstotkov več glasov. Ker so politične stranke financirane na podlagi števila glasov na volitvah, je tudi SDS utrpela finančno škodo, ki po Janševih izračunih znaša 4,5 milijona evrov.

Predsednik SDS še meni, da so zaradi oddaje ljudje izgubili zaupanje v institucije države, napaden pa je bil tudi ugled Slovenije, saj naj bi jo v oddaji predstavili kot koruptivno državo.

Komentarjev 8
  • Veteran 21:22 05.oktober 2011.

    Sramotno je brati komentarje kjer se večno pred volitvami obtožuje Janša. Če bi bilo kaj narobe bi ga že zdavnaj zaprli. Kaj ne vidite, da te obtožbe na račun Janše so ena sama predvolilna farsa. Levica se ga boji in ...prikaži večn to me srčno veseli.

  • privat 09:34 25.september 2011.

    janša bi bil heroj če bi se iz politike povlekel...zakaj se že noče povleči?? Denar,oblast,....Slovenska javnost mislim da ga zavrača kot ponovnega velikega politika! in kaj zdaj...on bo vseeno probal ,rušil,gradil??' Kaj je to herojsko?? Heroju če nekaj očitaš in ...prikaži več očitano je dosti se povleče častno iz politike! Vse drugo je že bolano..psihično...

  • principiumnovum 11:03 24.september 2011.

    Slovenska zgodovina iz obdobja Maistra in Malgaja ne govori o revah, izdajalcih, pezdetih, platfuserjih, fixofafarjih in ostalih fujdevejevskih zmenetih, ampak zgolj in veliko o vojaških genijih in političnimi strokovnjaki, kot sta g. Maister in g. Malgaj, ker vojaška taktika sovpada ...prikaži več tudi s politično (noben vojaški manever ni pravočasen, če politično čas ni dozorel). Podobno bo neizbrisno v slovensko zgodovino nekoč odšel g. Janša, pa če vam je to všeč ali pa ne. Slovenska zgodovina si ne bo zapomnila Kučana, Turka, Pahorja, Ropa... No, mogoče zgolj Pahorja, pa še to po rekordno slabem gospodarskem položaju države za časa njegovega režima... Čez 50 leti nihče ne bo vedel za sive, povprečne, nesposobne, izdajalske politike... Nikdar pa zgodovina ne bo pozabila heroja Janeza Janšo, pa če je to komu prav ali pa ne:) Njega se bo narod v svoji zgodovini vedno spominjal kot osvoboditelja in prinesitelja demokracije v te konce Evrope. Prej se boste spijaznili, bolje bo za vas:)