Slovenija
54 ogledov

Onemogočili aplikacijo za sledenje žensk

Ženska uporabnica mobilnega telefona Shutterstock
Mobilno aplikacijo Girls Around Me (Dekleta v moji bližini) so v javnosti označili za zalezovalsko, Foursquare pa ji je onemogočil pošiljanje podatkov. Namen aplikacije je ugotoviti, kje se v vaši bližini nahajajo ženske.

Aplikacija je delovala tako, da je najprej določila, kje se nahajate, potem pa poiskala dekleta v vaši bližini, ki so se nedavno prijavila na Forsquare. Potem vas je aplikacija poslala na dekletov Facebook profil, kjer ste se o njej lahko dodatno pozanimali.

Vse se je odvilo na način, da dekle za to sploh ni vedelo. Najbolj zanimivo pri vsem skupaj pa je to, da je aplikacija uporabljala le javno dostopne podatke, torej podatke, ki so jih uporabnice Facebooka in Foursquara objavile same.

Aplikaciji je Foursquare zaradi kršitev pravil uporabe njihovih podatkov odrekel dostop do njih, prav tako pa jo je Apple odstranil iz svoje spletne trgovine.

V Rusiji registrirano podjetje, ki je aplikacijo naredilo, je napade na njih in prepoved uporabe podatkov obsodilo. V izjavi za javnost so zapisali, da le sledijo trendom na mobilnih napravah in da obstajajo številne aplikacije, ki delujejo podobno kot njihova, pa niso bile deležne kritik ali prepovedi.

"Šlo bi za povsem drugo aplikacijo, če podatkov in Foursquare ne bi povezala s podatki s Facebooka," je za New York Times povedala Elisabeth Stark, ki na univerzi Stanford predava o zasebnosti na internetu. "Drugače bi tudi bilo, če bi se ljudje za njeno uporabo ali neuporabo odločili sami, česar pa ne morejo," je še povedala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.