Slovenija
13785 ogledov

Onesnaženo morje, iz vode pregnali kopalce

slovenija 23.04.13. plaza na Bernardinu, foto: suzana kos Suzana Kos
V Portorožu so okoli opoldneva iz morja pregnali vse kopalce, saj je prišlo do onesnaženja s fekalijami.

Ob rednem monitoringu morske kopalne vode je Agencija RS za okolje na naravnem kopališču, Plaža hotela Vile Park, v Portorožu ugotovila fekalno onesnaženje. Javnost obveščajo, da je na naravnem kopališču Plaža hotela Vila Park, na podlagi povečanega tveganja za zdravje kopalcev, kopanje do nadaljnjega prepovedano. Okoli opoldneva so na plaži tako dvignili rdečo zastavo in kopalce pozvali, naj se umaknejo iz vode.

Direktor javnega komunalnega podjetja Okolja Piran Alen Radojkovič je za Žurnal24 povedal, da je onesnaženje s fekalijami Nacionalni laboratorij za zdravo okolje in hrano zaznal v sklopu monitoring kopalnih voda, ki se izvaja vsakih 14 dni.

V odvzetih vzorcih vode se v mikrobiološkem laboratoriju se ugotavlja prisotnost dveh bakterij, ki sta pokazatelja morebitnega fekalnega onesnaženja (Escherichia coli, intestinalni enterokoki). Koncentracije obeh sta bili v vzorcu odvzetem v torek, 1. avgusta, znatno povečani. Onesnaženja pred tem ni bilo, prav tako pa ga niso zaznali na drugih kopalnih mestih!

E Coli bakterija Portorož Zdravje Posledice okužbe z E.coli

Meritve lahko preverite tudi s pomočjo posebne aplikacije agencije za okolje Kakovost kopalnih voda.

Zakaj je do onesnaženja prišlo?

Do onesnaženja bi lahko prišlo zaradi poškodovanega kanalizacijskega jaška, odpadne vode pa bi se lahko na ta način prelile med meteorne vode, ki se izlivajo v morje.  "Napako smo skorajda že sanirali," je pojasnil Radojkovič in nadaljeval, da bodo le vnovične meritve zares pokazale, če je do onesnaženja prišlo zaradi počenega kanalizacijskega jaška. Zaradi visoke onesnaženosti, ki je pred tem meritve niso zaznale, sklepajo, da bi lahko onesnaženje povzročilo tudi plovilo, ki bi fekalije izpustilo v morje.

Mikrobiološka kakovost vode se bo na tem kopališču spremljala tudi v času sanacije. Na podlagi mikrobioloških preskušanj in ocene tveganja s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za okužbo se bodo na agenciji za okolje odločili o ukinitvi prepovedi in o tem javnost pravočasno obvestili.

Direktor Okolja Piran, ki upravlja plaže, sicer meni, da bodo meritve na tem mestu pokazale, da je kopanje varno, v dnevu ali dveh. Nove meritve so vzeli že danes, preliminarne rezultate bi tako lahko dobili že jutri.

Komentarjev 9
  • jozicamurn 19:07 05.avgust 2017.

    Se sploh ne kopam v naših mlakužah, edino Izola je še vredu, medtem ko je vse ostalo mlaka in grozno ter polno alg in nafte raznih gliserčkov. Poleg tega pa je naše morje izropano in je skoraj že kot nekakšno ...prikaži več mrtvo morje brez rib.

  • Onlytime 00:45 05.avgust 2017.

    Direktno s plaže vam lahko povem, da se v kopališču na in v vodi, popolnoma nič ne vidi. Še vedno je kristalno čists in, če nas ne bi opozorili in prosili, naj se umaknemo iz vode, bi se lepo veselo ...prikaži več kopali naprej, tako kot so se vsi, ki niso koristili hotelske plaže. Osebje kopališča je ravnalo korektno in mladi, ki delajo kot reševalci iz vode, so ves čas skrbno nadzirali kopališče, da ne bi šel kdo v vodo in prijazno razložili nastalo situacijo vsakemu, ki je vprašal.

  • dchello 17:14 04.avgust 2017.

    Kaj če bi konkretno zapisali, da je onesnažena plaža v Bernardinu, ne v Portorožu?!