Zdravje > Aktualno
7426 ogledov

Posledice okužbe z E.coli

E Coli bakterija Profimedias
Mogoč tudi neposreden prenos z dotikom in pri kopanju v onesnaženi kopalni vodi.

Kot je znano, je zaradi  fekalnega onesnaženja do nadaljnjega zaprta Plaža hotela Vile Park. V odvzetih vzorcih vode so namreč v mikrobiološkem laboratoriju ugotavili prisotnost dveh bakterij;  E coli (Escherichia Coli) ter intestinalni enterokoki. Koncentracije obeh sta bili v vzorcu odvzetem v torek, 1. avgusta, znatno povečani.

In prav s fekalijami onesnažene vode predstavljajo največje tveganje za zdravje kopalcev, saj lahko povzročajo različne bolezni in infekcije, navaja Nacionalni inšitut za javno zdravje ( Nijz), ki je novico o onesnaženju v morju v Portorožu na svoji spletni strani objavil popoldne. 

Kaj je E. coli?

Escherichia Coli so bakterije, ki so sicer vedno prisotne v človeškem in živalskem blatu v velikem številu ter posledično v odplakah in vodah, ki so onesnažene s fekalijami. 

Poznamo različne podtipe E. coli; sevi neškodljive oziroma antivirulentne bakterije so normalni del črevesne flore, virulentni sevi pa povzročajo okužbe v prebavilih in zunajčrevesne okužbe pri ljudeh in živalih, Nijz dodaja, da nekatere vrste E. coli izločajo toplotno stabilne in toplotno nestabilne strupe oziroma toksine. "Bakterije rastejo pri temperaturi od 2,5 °C do 45,5°C , optimalna temperatura za rast in razmnoževanje je 37 °C," dodajajo. 

Slovensko morje, ki ima trenutno 30 stopinj Celzija, je torej trenutno idealno mesto za razvoj te neprijetne bakterije, ki se najpogosteje prenaša preko ust. Kot pojasnjujejo na Nijz, "je mogoč tudi neposreden prenos z dotikom in pri kopanju v onesnaženi kopalni vodi."

Bolezenski znaki

Bolezen nastopi po osmih pa do 48-ih urah, odvisno od podtipa bakterij. Znaki bolezni so napet trebuh, slabost, trebušni krči, bruhanje, driska , tudi krvava. Bolnik ima lahko povišano telesno temperaturo, sicer bolezen traja nekaj dni.
"Pri okužbi z nekaterimi zelo virulentnimi sevi E. coli lahko pride do nevarnih zapletov, hemolitično uremičnega sindroma (HUS), ki privede do odpovedi ledvic in slabokrvnosti, lahko tudi smrti," navajajo strokovnjaki. Verjetnost, da bo bolezen potekala z zapleti, je veliko večja pri otrocih in starostnikih.

Enterokoki

Bakterije, ki so prisotne v črevesju oz. v blatu ljudi in živali in pod določenimi pogoji postanejo patogene. Če zaidejo v sečila in jih je preveč,  je potrebna antibiotična terapija, nasploh je ta bakterija ena najbogostejših vzrokov okužbe sečil. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.