Slovenija
709 ogledov

Oolong čaji – prava posebnost med čaji

Zisha Zisha
Med ljubitelji čaja so oolong čaji izjemno priljubljeni, saj jih odlikuje kompleksnost črnega čaja in hkrati svežina zelenega. Poseben pa ni le njihov okus, temveč tudi tehnika njihove izdelave, ki je zelo zahtevna.

Narejen je iz čajnih lističev rastline, imenovane Camellia sinensis, iz katere izdelujejo tudi črni in zeleni čaj. Potem, ko surove čajne lističe posušijo na soncu, jih polomijo, s tem pa se prične njihova oksidacija. Ta je le delna, saj nato delno oksidiran čaj posušijo do konca in s tem oksidacijo ustavijo.

Na Kitajskem ga zaradi njegovih mnogih zdravilnih učinkovin uporabljajo že stoletja. Tako kot črni in zeleni čaji tudi oolong čaji vsebujejo ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov. Priporočajo jih diabetikom, saj polifenolni antioksidanti pomagajo zniževati raven krvnega sladkorja in inzulina, zmanjšujejo pa tudi tveganje za razvoj diabetesa tipa 2. Visoka vsebnost antioksidantov pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in ravni holesterola, prav tako pa zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni. 

To pa še ni vse – oolong čaji pripomorejo tudi k bolj zdravim zobem in močnejšim kostem. Tudi za to se lahko zahvalimo antioksidantom, ki pozitivno vplivajo na mineralno kostno gostoto, le-ta pa zmanjšuje tveganje za zlome kosti.

Zisha | Avtor: Zisha Zisha
Oolong čaji so bogati tudi s fluorom, ki ojača zobno sklenino, poleg tega pa preprečujejo nastanek zobnih oblog. Primerni so tudi za ljudi, ki imajo težave s kožo, saj polifenoli na dolgi rok odpravljajo kožne izpuščaje in imajo nasploh blagodejne učinke na kožo.

Oolong čaji morda niso tako znani kot črni ali zeleni čaji, a imajo podobne zdravilne učinke in so vsekakor vredni, da jih poskusite – s svojim prijetnim okusom vam bodo zagotovo polepšali dan – preveri pestro ponudbo Oolong čajev na www.zisha.si