Slovenija
101 ogledov

Opazili premikanje podmladka človeške ribice

Mladi manager leta 2010 bo prejel skulpturo črne človeške ribice. (Foto: Mladi m Žurnal24 main
Jajčeca človeške ribice že dobivajo obliko ličinke in so se začela premikati.

Razvijajoča jajčeca pozorno opazujeta biologa, ki odstranjujeta odmrla jajčeca, saj bi le-te lahko okužile ostale. Eden iz med njiju se mora v veliki akvarij potopiti, saj so jajčeca na zelo nedostopnih mestih, to opravilo pa je težavno in naporno. Prva jajčeca so opazili konec januarja. 

Med razvojem preživi le majhen odstotek ličink, zato so v družbi Postojnska jama še toliko bolj hvaležni naravi, ki jih je "obdarila z izrednim dogodkom ene svojih najbolj skrivnostnih živali".

"Za jamo in ribico skrbimo po svojih najboljših močeh, a narava je svojeglava," so zapisali v Postojnski jami. Zavedajo se, da je razvojna pot človeške ribice še dolga in skrivnostna, saj je živalca skrivnostna in nepredvidljiva. Zato so v družbi poudarili velik pomen čistega habitata reke Pivke.

Priprave na morebitni zarod človeške ribice so zelo zahtevne, zato biologa sodelujeta tudi z zunanjima sodelavcema iz Francije. Obiskala sta tudi laboratorij v Moulisu, v Franciji, ki je namenjen preučevanju in reprodukciji človeške ribice.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.