Slovenija
34 ogledov

Opeka: "Če ne pomagajo domačini, potem ni bodočnosti"

Pedro Opeka You tube
Slovenski misijonar Pedro Opeka je v pogovoru za Radio Vatikan priznal, da je bil ganjen, ko je njegovo nominacijo za Nobelovo nagrado podprla tudi slovenska vlada.

Slovenski misijonar Pedro Opeka se je zahvalil ljudem dobre volje, ki so po njegovem hoteli podpreti ne njega osebno, ampak delo vseh misijonarjev, redovnic, laikov in tudi domačinov v skupnosti na Madagaskarju.

"Hvala vsem ljudem dobre volje, ki so hoteli podpreti delo - ne neko osebo, ne mene osebno - delo, ki ga opravljamo," je dejal Opeka. Pri tem je poudaril, da v Skupnosti dobrih prijateljev (Akamasoa), ki živijo na smeteh v slumih v Antananarivu, glavnem mestu Madagaskarja, ne dela sam.

"Okoli mene je polno drugih misijonarjev, so slovenski misijonarji, redovnice, laiki, so domačini," je pojasnil in kot posebej razveseljivo dejstvo izpostavil, da se v delo skupnosti vključuje vse več domačinov, ki želijo pomagati sonarodnjakom, in danes predstavljajo večino sodelavcev v skupnosti. "Če bi bili zmeraj samo tuji ljudje tisti, ki delajo za domače ljudi, potem ni bodočnosti v tem delu," je ocenil.

Njihovo delo je postalo znano po svetu, meni Opeka, ker so "spoštovali človeka, ker smo človeku zaupali in ker smo skušali temu človeku, ki je bil izključen iz družbe, zaupati in smo si mislili: ta človek ima isto vrednost, dostojanstvo, kot ga imamo vsi drugi".

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:24 11.marec 2013.

    Pedro Opeka ima za nas eno pomembno sporočilo. Pomoč ne sme ponižati človeka, odpreti mu mora nove možnosti in tudi ne sme biti TRAJNA. Človek se mora postaviti na svoje noge.Kako zelo različno od modela socialne pomoči CSD kjer ...prikaži več praktično proizvajajo odvisnike od pomoči.